Новим президентом Литви стане екс-банкір Гітанас Науседа

Новим президентом Литви стане екс-банкір Гітанас Науседа

Укрінформ
Економіст і колишній банкір Гітанас Науседа, незалежний кандидат і правоцентрист за переконаннями переміг у другому турі президентських виборів у Литві 26 травня.

Його суперниця екс-міністр фінансів Інгріда Шимоніте визнала поразку, передає "Радіо Свобода".

Виборча комісія Литви повідомила, що, за підрахунком чверті бюлетенів, 55-річний Науседа здобуває 74% голосів виборців, 44-річна Шимоніте – 26%.

"Щойно подзвонила Інгрида і привітала з перемогою. Цією дією визнали, що перемога на виборах за нами", - сказав у виборчому штабі Науседа, де його поява була зустрінута оплесками.

Як повідомляє Delfi, за даними з 1334 з 1972 виборчих дільниць лідирує Гітанас Науседа (71.86%), за Інгриду Шимоніте проголосували 26.68% виборців.

Читайте також: У Литві проходить другий тур виборів президента

Науседа підтримує нинішній жорсткий курс Литви щодо Росії. Він підтвердив, що не відвідає Москву доти, поки Росія не поверне Україні анексований Крим.

Нагадаємо: Президент у Литві має відносно мало повноважень, ця країна – парламентська республіка. Головні функції голови держави – визначення зовнішньої політики та представництво країни в зовнішніх відносинах, у першу чергу на самітах Європейського союзу.

Також президент має певні повноваження у призначенні міністрів, суддів, головнокомандувача збройних сил чи голови центрального банку – найчастіше за умови схвалення парламентом чи прем’єр-міністром.

Читайте також: Президент Литви закликала Зеленського "розчавити" олігархічну систему

За пост президента Литовської Республіки боролися дев'ять кандидатів. Глава держави обирається на 5 років і не більше ніж на два терміни поспіль. З травня 2009 року цей пост займає Даля Грібаускайте.

Фото: Delfi

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-