Бельгія проголосувала. Спокійно

Бельгія проголосувала. Спокійно

Укрінформ
У Бельгії – скільки розмов було останні місяці навколо Європейських виборів - вони як почалися зранку, так і завершилися пополудні.

Так зазвичай і буває – готуєшся до події, готуєшся, а вона – раз, і немає її, пішла в історію.

На ділянках, де виборці використовували паперові бюлетені, голосування закінчилося о 14.00. Там, де були встановлені виборчі комп’ютери – виборців чекали до 16-ї. І ніяких тобі нічних «підрахунків» із адміністративними муками членів дільничних виборчих комісій. І як це їм вдається?

Укрінформ намагався з’ясувати.

По-перше, важливо зауважити, що в бельгійці дуже практичні люди. Тому, якщо є нагода провести вибори Європейські, просто нерозумно водночас не залучити виборців на голосування у муніципальних виборів та виборів до Палати представників, місцевого парламенту.

Пізно цей борд роздивлятися, час йти і голосувати.
Пізно цей борд роздивлятися, час йти і голосувати.

У цього бажання, правда, був побічний ефект. Якщо роздивлятися детально передвиборчі плакати й біл-борди, - без перебільшення, голова кругом йде від перенасичення фотографіями, прізвищами, назвами партій. Як бельгійці з цим всім розбираються – важко уявити. Тож довелося йти і дивитися.

Люди йдуть на та з дільниці. Цифри на стіні – не випадкові, - це номера їх виборчої «приписки».
Люди йдуть на та з дільниці. Цифри на стіні – не випадкові, - це номера їх виборчої «приписки».

Як можна було помітити, люди нікуди не поспішали. Музичного супроводу та прилавків з пиріжками, які часто-густо доводиться спостерігати під час виборів в Україні, тут не було. Як і особливого такого, знаєте, святкового настрою. Напевно, цьому є пояснення. Для них, як і для громадян більшості європейських країн – вибори, це не свято, адже демократія – абсолютно буденне діло, до якого і ставитися варто відповідно. На фото ви бачите, як люди йдуть на дільницю у брюссельському районі Укль. Жодної метушні, ніяких черг. А все чому? Тому що організація належна. Цифри, які ви бачите на стіні – вони не випадкові. Це номер виборчого списку, до якого приписаний кожен свідомий громадянин Королівства Бельгія.

На дільниці – по домашньому, жодного офіціозу
На дільниці – по домашньому, жодного офіціозу
Так виглядає виборчий комп’ютер
Так виглядає виборчий комп’ютер

Перед виборами кожен такий громадянин отримав запрошення, де місце голосування та номер виборчого списку чорним по білому вказані. У випадку електронного голосування такий громадянин отримав ще й персональну картку, яка відразу перетворила його у зареєстрованого виборця. Можна зрозуміти, що свій вибір кандидатів і партій бельгійці з правом голосу – а це громадяни віком від 18 років, зробили задовго до початку голосування, адже у агітаційних матеріалах та у телевізійному покритті виборчої кампанії нестачі точно не було. Отже, сам процес голосування, від реєстрації до штампу про участь у виборах, для кожної людини займав не більше 2 хвилин.

Штамп, як доказ
Штамп, як доказ

Ви запитаєте, - що за штампи, і навіщо? Ну, то які питання…

- Розумієте, у нас громадяни зобов’язані брати участь у виборах, законом зобов’язані. Тому явка виборців, зазвичай є високою, - пояснює дама з місцевої виборчої комісії, яка ввічливо, але наполегливо перевірила журналістське посвідчення та акредитацію автора цих рядків.

- А якщо, наприклад, настрою немає? Або на природу хочеться виїхати?

- Такий варіант також передбачений. На тих, хто свідомо не бере участь у виборах, накладається штраф. Його розмір залежить від обставин, але зазвичай це дві з половиною тисячі євро. А у вас в Україні. що, не так? – дивується електоральна діва.

Коротше кажучи, те, що ви бачите – це не просто штамп у повістці на вибори. Це доказ, що громадянин у виборах участь таки взяв, що миттєво заощадило йому суму, трохи меншу за пересічну середню місячну платню. От така демократія….

Але ж європейські вибори – це не лише у Бельгії. Європарламент все підготував для того, щоб результати виборів у всіх країнах ЄС, з одного боку, стали вчасно були доступні широкому загалу, а з іншого, створити умови для комфортної роботи журналістів. Величезні Борди встановили просто перед Європарламентом, на площі Люксембург. Це виглядає ось так:

От так виглядає Європарламент перед «виборчою ніччю»
От так виглядає Європарламент перед «виборчою ніччю»
Класика жанру. Брюссель – місто контрастів.
Класика жанру. Брюссель – місто контрастів.
Фото 8. Зал засідань Європарламенту на вечір 26 перетворено на розгорнутий прес-центр
Зал засідань Європарламенту на вечір 26 перетворено на розгорнутий прес-центр

Попередні результати європейських виборів будуть оголошені 26 травня після 11 вечора. Попередні прогнози, зокрема, щодо того, які політичні сили пройшли до Європарламенту та в якій депутатській потужності, почнуть зявлятися з 18 години.

Тим часом, журналісти вже приступили до роботи.

Фото10 Результати ще не оголосили, але журналісти працюють
Результати ще не оголосили, але журналісти працюють
Фото 9. Результати ще не оголосили, але журналісти працюють.
Така в них, журналістів, робота. Особливо у телевізійних

Певна інтрига у цих виборах, зрозуміло, є. Європейська преса застерігає, що Європарламент на тлі неоднозначних міграційних процесів може збільшити кількість депутатів ультраправого та націоналістичного толку. З іншого боку, за попередніми оцінками, у Великобританії різко підвищилися шанси все ж таки залишитися в ЄС. Розмірковують, хто може за результатами парламентського голосування претендувати на посаду майбутнього Президента Єврокомісії. Все це, зрозуміло, є важливим. Але інтрига навколо надовго не встоїть. Відповіді на ці питання ми отримаємо вже завтра.

Дмитро Шкурко, БРЮССЕЛЬ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-