Як українка закликала голландців голосувати на виборах до Європарламенту

Як українка закликала голландців голосувати на виборах до Європарламенту

Укрінформ
У Нідерландах, як і в багатьох країнах ЄС, очікують низьку явку на євровибори

У четвер, 23 травня, в Нідерландах стартували вибори до Європарламенту. Всі виборчі дільниці відкриті з 7.30 ранку за місцевим часом. Проголосувати можна до 21.00 вечора.

Вибори до Європарламенту 2014 року показали явку 37,32%, що трохи краще, аніж 2009 року. Тоді було 36,75%. Більшість голландців ігнорують вибори, бо не вірять, що це може якось вплинути на їхнє життя.

“В УКРАЇНІ ЛЮДИ ВМИРАЮТЬ, ЩОБ БУТИ ЧАСТИНОЮ ЄВРОПИ”

Цього разу в Нідерландах через соцмережі взялися доводити протилежне і закликати йти голосувати.

“Якщо ви також хочете впливати і розуміти, що відбувається в Європі, проголосуйте в четвер”, – написав у Twitter за три дні до виборів міністр закордонних справ Стеф Блок.

Прогресивні демократи з партії D66 (яка, до речі, під час нідерландського референдуму 2016 року щодо Угоди про асоціацію між Україною та ЄС чітко і від початку висловлювала свою позицію “за” Україну) зняли ролик. І на прикладі України показали, що від вибору залежить доля й інших країн. Євроскептики та друзі Росії можуть сформувати потужний блок, а це – загроза для Української держави. Та попри посилення впливу популістів і ультраправих, Київ сподівається на підтримку Європарламенту після виборів. На це сподівається й українка Ангеліна Савчук, яка знялася у ролику. На фоні українського прапора вона розповіла про своє життя, чому ці вибори важливі й закликала голландців не ігнорувати, а голосувати. “В Україні люди вмирають, щоб стати частиною Європи”, – каже українка у ролику. Відео стало дуже популярним у Twitter. Має понад 8 тисяч переглядів у Facebook.

Ангеліна проти Nexit – виходу Нідерландів із ЄС, бо вже оцінила, що таке Brexit. Про це вона вже розповідає мені особисто. “Більшість моїх друзів, вони дуже засмучені Brexit, я вже мовчу про Nexit. У нас багато друзів-британців, які на собі відчувають наслідки Brexit, і це тільки починається. Дуже багато молодих британців покидають зараз Британію і їдуть вчитися, працювати в Європу”, – наголошує дівчина.

За кордоном вона мешкає вже сім років. Усе почалося з Франції. Її батько працював у Чорнобилі. Через французьку організацію, яка брала українських дітей на оздоровлення, Ангеліна поїхала до Франції. Згодом лишилася там на навчання. Потім за обміном поїхала в Канаду, де зустріла свого хлопця з Нідерландів. Зараз пара мешкає у Гаазі. “Коли люди питають у мене, звідки я, то я завжди кажу, що я українка з нідерландською ментальністю, французьким смаком до життя та проєвропейськими поглядами”, – каже Ангеліна. Вона певна, європейці дуже часто нехтують своїми можливостями та не цінують того, що мають. На вибори йдуть лише тоді, коли вже терміново треба щось міняти. “Зараз дуже багато ультраправих. Вони починають набирати популярність, і, я сподіваюся, на цих виборах нідерландці будуть більш активними”, – зазначає Ангеліна. Півроку вона зі своїм хлопцем Морітсем жили в Києві. Морітс вивчає питання України та Росії. Він магістр з міжнародних відносин у Лейденському університеті.

“Остаточні результати виборів будуть опубліковані після вихідних, але цілком імовірно, що VVD і FVD стануть найбільшими партіями”, – каже мені Морітс.

ХТО З НІДЕРЛАНДІВ МОЖЕ ПРОЙТИ В ЄВРОПАРЛАМЕНТ

За прогнозами, партія нинішнього прем’єр-міністра Марка Рютте VVD (Народна партія за свободу і демократію) отримає п’ять місць у Європарламенті. Вона за європейські цінності. І хоча VVD не виступає за членство України в ЄС, її можна вважати другом України.

Також п’ять місць прогнозують FVD (“Форум за демократію”), який очолює Тьєррі Боде. FVD створений одним із ініціаторів референдуму щодо асоціації Україна-ЄС. Її лідер Тьєррі Боде виступає за самостійність Нідерландів. Час від часу Боде критикують за проросійські погляди.

CDA (Християнсько-демократична партія) може отримати 3 місця. Під час референдуму вони підтримували Україну.

D66 (прогресивні демократи), яким також пророкують три місця, засуджують поведінку Росії і виступають за санкції. 

По три місця прогнозують GroenLinks (Зелені ліві) та PvdA (Трудова партія). Їх також можна назвати друзями України. Чого не скажеш про ультраправу Партію свободи (PVV) на чолі з Гіртом Вілдерсом. Вони виступають за Nexit – вихід з ЄС і, за прогнозами, їм світить 2 місця.

Соціалістичній партії SP, яка 2016 року проводила кампанію проти Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, світить одне місце. Також одне може отримати нова партія VOLT – загальноєвропейська партія, яка бере участь у восьми європейських країнах. Вона складається переважно з молоді. Якщо VOLT вдасться отримати місце в Європейському парламенті, вона можуть стати другом України.

Ангеліна та Морітс сподіваються, що більшість голландських місць в Європейському парламенті все ж будуть у руках тих, хто любить Європу і Україну. Пара показує український прапор, який висить у них на стіні. Його Ангеліні подарували голландці на її день народження. Тоді в Україну з Нідерландів приїхало 20 чоловік. “Мені було 25 років. Ми запросили дуже багато друзів з Європи в Україну. Вони подарували мені прапор і кожен з них написав маленький текст подяки на прапорі за те, що я спонукала їх приїхати і відкрити для себе Україну”, – згадує Ангеліна.

Ірина Драбок, Гаага

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-