Президент Австрії виступає за дострокові парламентські вибори у вересні

Президент Австрії виступає за дострокові парламентські вибори у вересні

Укрінформ
Президент Австрії Александер Ван дер Беллен виступає за проведення дострокових парламентських виборів у країні на початку вересня після розпаду урядової коаліції.
Про це повідомляє ВВС.

"Я виступаю за проведення виборів... у вересні", - заявив у неділю президент Олександр ван дер Беллен.

Як повідомлялося, федеральний канцлер Австрії Себастіан Курц виступив за проведення позачергових парламентських виборів в країні у найближчий час і звернувся з відповідною пропозицією до президента країни.

Як повідомляв Укрінформ,17 травня німецькі ЗМІ опублікували відеозаписи, таємно зроблені під час зустрічі очільника FPÖ (нині віце-канцлера) Гайнца-Крістіана Штрахе та його помічника (нині очільника парламентської фракції FPÖ) Йоганна Гуденуса з, як вважалося, багатою росіянкою на Ібіці у липні 2017 року, за кілька місяців до парламентських виборів в Австрії.

На відео жінка заявляє, що нібито є племінницею російського олігарха та хоче інвестувати в Австрію велику суму грошей (близько €250 млн) незаконного походження. Під час понад 6-годинної зустрічі обговорюються варіанти медійної та фінансової підтримки "Австрійської партії свободи" в обмін на доступ до державних контрактів після приходу FPÖ до влади. Також політики пропонують нелегальну схему, як російські гроші сумнівного походження можуть надходити для фінансування FPÖ в обхід Рахункової палати Австрії.

Правопопулістська "Австрійська партія свободи", яка наприкінці 2016 року підписала меморандум про співпрацю з кремлівською "Єдиною Росією", за результатами виборів восени 2017 року увійшла до коаліційного уряду Австрії разом з "Австрійською народною партією" (на чолі з Себастіаном Курцем). Представники партії неодноразово заявляли про необхідність скасування санкцій проти РФ, заперечували російську агресію проти України, виступали за активацію співпраці з Росією.

Читайте також: Контррозвідка ФРН не виключає, що Австрія передає секретні дані Росії

В результаті скандалу Гайнц-Крістіан Штрахе в суботу оголосив про відставку з посади віце-канцлера, а також про складання повноважень голови FPÖ. Йоганн Гуденус, який у партії відповідав, зокрема, за російський напрям, також заявив про складання депутатського мандату.

Прокуратура Австрії зайнялася перевіркою опублікованого німецькими ЗМІ відео. Крім того, Рахункова палата Австрії потребувала від "Австрійської партії свободи" надати пояснення. Опозиційні партії країни закликали про проведення перевиборів.

Фото: Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-