"Плівки Штрахе": президент Австрії підтримав перевибори парламенту

Укрінформ
Президент Австрії Александер Ван дер Беллен підтримав проведення позачергових виборів в країні через урядову кризу.

Про це він заявив на спеціальній прес-конференції у Відні, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Я обговорив із федеральним канцлером Курцем позачергові вибори і завтра перед обідом проведу з ним ще одну зустріч, щоб домовитися про подальші кроки", - заявив президент.

За його словами, продемонстровані у ЗМІ відео з уже екс-віце-канцлером Штрахе показують тривожну картину. Водночас він наголосив: "Нікому не повинно бути соромно за Австрію... Я хочу з усією ясністю заявити: ми – не такі! Австрія не є такою".

Ван дер Беллен заявив, що зараз треба відновити довіру населення до уряду, державних інституцій та депутатів парламенту. "Нам потрібно відновлення довіри народу - і це можливо тільки шляхом нових виборів", - зазначив він.

Сьогодні ввечері федеральний канцлер Австрії Себастіан Курц заявив про припинення чинності урядової коаліції та виступив за проведення позачергових парламентських виборів якнайближчим часо, звернувшись із відповідною пропозицією до президента.

Читайте також: Канцлер Австрії заявив про нові вибори у зв’язку з "плівками Штрахе"

Як повідомляв Укрінформ, 17 травня німецькі ЗМІ опублікували відеозаписи, таємно зроблені під час зустрічі очільника Австрійської партії свободи (FPÖ), віце-канцлера Гайнца-Крістіана Штрахе та його помічника, очільника парламентської фракції цієї політсили Йоганна Гуденуса з “багатою росіянкою” на Ібіці у липні 2017 року, за декілька місяців до парламентських виборів в Австрії.

На відео жінка заявляє, ніби вона є племінницею російського олігарха та хоче інвестувати в Австрію велику суму грошей (близько 250 млн євро) незаконного походження. Під час понад 6-годинної зустрічі обговорювалися варіанти медійної та фінансової підтримки FPÖ в обмін на доступ до державних контрактів після приходу партії до влади.

Політики також пропонували нелегальну схему, за якою російські гроші сумнівного походження можуть надходити для фінансування FPÖ в обхід рахункової палати Австрії.

Правопопулістська FPÖ, яка наприкінці 2016 року підписала меморандум про співпрацю з кремлівською "Єдиною Росією", за результатами виборів восени 2017 року ввійшла до коаліційного уряду Австрії разом з Австрійською народною партією (на чолі з Себастіаном Курцем). Представники FPÖ неодноразово заявляли про необхідність скасування санкцій проти РФ, заперечували російську агресію проти України, виступали за активну співпрацю з Росією.

У результаті скандалу Гайнц-Крістіан Штрахе в суботу оголосив про відставку з посади віце-канцлера, а також про складання повноважень голови FPÖ. Йоганн Гуденус, який в партії відповідав, зокрема, за російський напрямок, також заявив про складання депутатського мандата.

Прокуратура Австрії зайнялася перевіркою опублікованого німецькими ЗМІ відео. Крім того, рахункова палата зажадала від FPÖ пояснень. А опозиційні партії країни закликали до перевиборів парламенту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-