Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Проект Росатома у Туреччині “дав тріщину”: TAEK знайшла дефекти конструкцій АЕС

Проект Росатома у Туреччині “дав тріщину”: TAEK знайшла дефекти конструкцій АЕС

Блоги
Укрінформ
У фундаменті першої турецької АЕС, яку будує «Росатом», виявили тріщини
6 травня цього року турецьке провладне видання Haber Turk повідомило про те, що у фундаменті першої турецької атомної електростанції Аккую, будівництво якої за домовленістю з урядом Туреччини здійснює російська державна компанія «Росатом», були виявлені тріщини.

Тривожні знахідки підтвердило і Організація Атомної Енергії Туреччини (TAEK). Більше того, в турецьких медіа йдеться про те, що ТАЕК виявила проблеми з залиттям бетонного фундаменту ще в липні минулого року.

Раніше російські ЗМІ поширили новину про те, що «Росатом» розглядає можливість продати 49% своєї долі у атомній електростанції, яка має бути запущена у 2023 році. 

Атомна електростанція Аккую є особистим дітищем заступника голови АП РФ Сергія Кірієнко, якому і приписують цитату, що була нещодавно використана у фейсбук-пості Зеленського – «люди – новая нефть».

Коли Сергій Кірієнко очолював «Росатом» саме він домігся великої російсько-турецької угоди про будівництво атомної електростанції. Той факт, що останнім часом Кірієнко почав активно набирати апаратну вагу, може бути тісно пов’язаний з шокуючою новиною про тріщини у фундаменті атомної електростанції. Погодьтеся, ви ніколи не проголосуєте за кандидата, який збирається запустити атомну станцію з тріщинами в фундаменті… Навіть, якщо це – Ердоган.

Відносини Росії та Туреччини – це дуже круті «американські гірки» з підйомами й падіннями. Взяти хоча б збитий турками російський штурмовик, після якого Ердогана звинуватили у торгівлі нафтою з терористами. 

Нещодавно Ердоган відмовився прийняти особисте запрошення Путіна на відкриття новозбудованої Соборної мечеті в окупованому Симферополі. Щоб не ковтати відверту образу, відкриття вирішили перенести на один рік, нібито, під приводом «зміни проекту внутрішнього оформлення».

Не зовсім зрозуміло, що ж станеться з широко анонсованою закупівлею турками комплексів С-400, що так глибоко образило Дональда Трампа.

Схоже, що в критичних умовах та несприятливій політичній кон’юнктурі, допомога Путіна під час спроби перевороту в Стамбулі вже підзабулася, а тріщина у фундаменті обернулася тріщиною у російсько-турецьких відносинах.

Родзинкою ситуації є те, що безпеку на підприємстві-будівництві Аккую очолював колишній оперативний співробітник УРПО ФСБ, якого, отруєний полонієм у Лондоні, Олександр Литвиненко офіційно звинувачував у підготовці вбивства мера міста Нєфтєюганск - Антропов Олексій Кімовіч.

Ще більш цікавою є інформація про те, що Антропов колись завербував особу на ім'я Олександр Петров, установочні дані якого 100-відсотково співпадали з паспортом того самого "Петрова", який полетів у Лондон з "Бошировим" труїти Скрипаля.

Дмитро Золотухін

t.me

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-