Східне Партнерство довело свою ефективність

Східне Партнерство довело свою ефективність

Резолюція
Укрінформ
Міністри закордонних справ ЄС та країн Східного Партнерства – Вірменії, Азербайджану, Грузії, Білорусі, Молдови та України — підбили підсумки роботи, проведеної за 10 років з моменту заснування програми, та визначили продовження реформ як пріоритет програми на майбутнє.

Про це йдеться у резолюції головування цієї зустрічі міністерського рівня, яка поширена на сайті Європейської Ради.

Документ нагадує, що 10 років тому ЄС та шість країн-партнерів під час саміту у Празі погодилися зміцнити зв'язки шляхом започаткування стратегічного партнерства. Результатом цього рішення стало заснування Європейської політики сусідства, на додаток до двосторонніх взаємин між ЄС і кожною з країн-партнерів. Такі спільні зусилля дозволили зміцнити заможність та безпеку усього регіону та наблизити країни-партнери до Європейського Союзу на користь всім сторонам.

13 травня 2019 року Високий представник ЄС, міністри закордонних справ країн-членів ЄС та міністри закордонних справ шести країн-партнерів зустрілися у Брюсселі, щоб відзначити 10-річчя програми, та відзначили її важливість та успіх, і погодилися продовжувати розвиток стратегічного партнерства.

При цьому вся політика сусідства ЄС ґрунтується на спільних фундаментальних цінностях та принципах, на нормах міжнародного права, на дотриманні прав людини та поваги до прав меншин. До основоположних принципів такої політики належать також верховенство права, відповідальність та вдосконалення системи управління, боротьба з корупцією, стійкий розвиток та ринкова економіка.

Протягом років, що минули, Східне Партнерство довело власну ефективність як стійка та динамічна система взаємовідносин. Програма дозволила країнам учасницям краще адаптуватися до викликів та зміцнити взаємовідносини. Вона була адаптована для досягнення ключових глобальних цілей сталого розвитку, що були визначені у Порядку денному ООН до 2030 року та у Паризькій Угоді із кліматичних змін.

З 2009 року Східне Партнерство довело, що є основою для поглиблення співробітництва як на двосторонній, так і на багатосторонній основі. Це приносить реальну користь громадянам країн-учасниць за рахунок розвитку політичної асоціації, економічної інтеграції та посиленого партнерства між ЄС та зацікавленими країнами-партнерами. Визначені 20 досягнень до 2010 року сфокусовані на практичній співпраці, спрямовані на економічний розвиток та відкриття нових ринкових можливостей.

Читайте також: Клімкін прокоментував пристрасті навколо візиту Джуліані до Києва

Документ зазначає, що попереду учасників Східного Партнерства очікують подальші виклики. У цьому контексті всі погоджені взаємні зобов’язання мають ґрунтуватися на спільних цінностях, включаючи розвиток громадянського суспільства, повагу до правозахисників, вразливих груп населення, журналістів та інших працівників медіа, жінок, молоді.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-