У Брюсселі стартують заходи до 10-ї річниці

У Брюсселі стартують заходи до 10-ї річниці "Східного партнерства"

Укрінформ
У Брюсселі в понеділок в рамках засідання Ради міністрів ЄС із закордонних справ розпочнуться заходи з нагоди 10-ї річниці заснування зовнішньополітичної ініціативи Євросоюзу “Східне партнерство”.

Про це в понеділок перед початком засідання Ради міністрів ЄС із закордонних справ сказала у коментарі журналістам високий представник ЄС Федеріка Могеріні, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Після зустрічі по Лівії ми відзначатимемо 10-ту річницю “Східного партнерства”. Ми приймемо міністрів шести наших країн-партнерів. Сьогодні ввечері президент (Європейської ради - ред.) Дональд Туск дасть обід на честь лідерів цих країн, і завтра президент (Єврокомісії) Жан-Клод Юнкер разом зі мною також святкуватиме 10 років партнерства, яке змогло змінити на краще життя для громадян в усіх шести країнах. Очевидно, це партнерство було також на користь Євросоюзу», - сказала Могеріні.

Вона зауважила, що є певні проблеми і труднощі, з якими Євросоюз все ще стикається у цьому регіоні, але взаємини в рамках “Східного партнерства” розвиваються динамічно, вони спрямовані на просування вперед відносин у торгівлі та в економічному розвитку, у захисті прав людини, зміцненні ролі громадянського суспільства, у візовій лібералізації та у багатьох інших сферах.

Як повідомляв Укрінформ, 13-14 травня у Брюсселі відбудуться заходи з відзначення 10-ї річниці “Східного партнерства”, в якому беруть участь ЄС та шість країн Східної Європи - Вірменія, Азербайджан, Біларусь, Грузія, Молдова та Україна.

В понеділок Могеріні головуватиме на щорічній зустрічі міністрів закордонних справ країн “Східного партнерства” та керівників зовнішньополітичних відомств 28 країн ЄС. У заході візьме участь єврокомісар з питань європейської політики сусідства та переговорів щодо розширення Йоганнес Ган. Як очікується, міністри підіб’ють підсумки досягнень та виконання завдань, визначених під час саміту “Східного партнерства” у листопаді 2017 року. Україну на міністерській зустрічі представлятиме міністр закордонних справ Павло Клімкін.

Читайте також: Клімкін їде у Брюссель на десятиріччя Східного партнерства

Заплановано, що 13 травня Туск проведе двосторонню зустрічі з Президентом України Петром Порошенком, а також зустрінеться з Президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим та Прем’єр-міністром Молдови Павлом Філіпом. Ввечері цього ж дня Туск дасть урочисту вечерю на честь лідерів країн “Східного партнерства” за участю керівників європейських інституцій та впливових європейських політиків.

14 травня Юнкер головуватиме на конференції високого рівня з перспектив розвитку “Східного партнерства”, в якій візьмуть участь керівники держав та урядів країн-партнерів, європейські міністри закордонних справ, представники громадськості та бізнесу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-