Три події тижня.  Заокеанські піруети, саміт у Сібіу та зміна влади у Литві

Три події тижня. Заокеанські піруети, саміт у Сібіу та зміна влади у Литві

Укрінформ
Лідери ЄС зустрілися у трансільванському місті Сібіу, щоб показово продемонструвати єдність.

Тиждень, що минув, може стати реперною точкою в українсько-американських відносинах.  Епоха Далі Грибаускайте у Литві завершується.

Марі Йованович у травні повертається до Сполучених Штатів, проте кандидатура нового посла в Україні у Вашингтоні поки не обговорюється. Рудольф Джуліані мав намір відвідати Україну, щоб отримати інформацію про Джо Байдена, однак передумав летіти. Схоже, низці українських політиків з різними партійними прописками виявилося цікавим спробувати грати у велику політику з провідною державою світу. Думаю, що США у цій грі не програють, а от Україні забезпечити належний рівень стратегічного партнерства (і фінансової допомоги) буде не так просто. Можна до хрипу сперечатися, хто більше надурив американців – нардеп Сергій Лещенко чи генеральний прокурор Юрій Луценко, проте обставини, які склалися останнім часом у двосторонніх відносинах, знищують довіру, без якої сподіватися на ефективну співпрацю не варто. Тим паче – у наповненому гібридними та звичними викликами світі. Зауважу, що і Курт Волкер в інтерв’ю «Русской Службе Би-Би-Си» говорить про перспективи врегулювання конфлікту на Донбасі без зазвичай властивого йому ентузіазму.

Фото: DPA
Фото: DPA

Неформальний саміт лідерів ЄС у Сібіу пройшов без представників Великої Британії та завершився декларацією про майбутнє Європи з 10 пунктів. Лідери ЄС помилувалися краєвидами Трансильванії, однак вирішили обійтися загальними формулюваннями без конкретики. Як видається, це був збіг політичної гостинності президента Румунії Клауса Йоганніса, шанси якого зберегти крісло на виборах наприкінці року невисокі, та імітації ентузіазму політичної еліти Старого Світу, якій потрібно щось протиставити натиску євроскептиків та популістів. Вибори до Європарламенту, які пройдуть 23-26 травня, можуть нівелювати значення цього документу до нуля.

У Литві завершується епоха перебування при владі Далі Грибаускайте. Цікаво, що у боротьбі за президентське крісло було троє фаворитів, і, за попередніми даними, до другого туру вийшли Гітанас Насеуда та парламентарій Інгріда Шимоніте, які зуміли обійти діючого прем’єра Саулюса Скверняліса. Заразом литовці відповідали на питання референдумів про подвійне громадянство та скорочення чисельності депутатів Сейму. Другий тур голосування пройде 26 травня, однак вже сьогодні можна говорити, що політика найбільшої з балтійських республік як в цілому, так і щодо України кардинально не зміниться.

Євген МАГДА, Інститут світової політики

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-