Моравецький: Уламки літака Качинського вже давно мають бути у Польщі

Моравецький: Уламки літака Качинського вже давно мають бути у Польщі

Укрінформ
Уламки розбитого польського літака ТУ154М російська сторона вже давно мала передати Польщі.
На цьому в четвер під час брифінгу для ЗМІ у Варшаві, реагуючи на інформацію про дозвіл Слідчого комітету РФ польським експертами вивчити уламки літака, заявив прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький, інформує власний кореспондент Укрінформу.

“Уламки ТУ154М вже давно мають бути в Польщі. І ми вимагаємо цього”, - заявив Моравецький.

Він назвав позитивним факт, що Рада Європи звернула увагу на цю проблему і дуже чітко визначила свою позицію з цього приводу.

Польський прем’єр повідомив, що в минулому польські слідчі вже нібито мали можливість оглянути уламки Tу-154М, але польську сторону умови проведення цього огляду тоді не задовольнили, оскільки це мало “ознаки фіктивності”.

Польський прем’єр висловив сподівання, що цього разу польські експерти матимуть змогу нормально виконати свою роботу при вивченні уламків літака.

Як стало відомо, російське слідство схвалило запит від Польщі на огляд уламків президентського літака польського президента Леха Качинського, а доступ до фрагментів відкриють наприкінці травня.

Польща давно вимагає від Росії віддати уламки літака Качинського. У Росії відповідають, що не можуть цього зробити доки в РФ триває слідство у цій справі. Представники польської влади наголошують, що небажання Москви передавати Варшаві літак свідчить про те, що Росії є що приховувати.

Читайте також: Росія погодилася відкрити Польщі доступ до фрагментів Ту-154 Качинського

Як повідомлялося 10 квітня 2010 року неподалік Смоленська під час посадки на військовому аеродромі "Смоленськ-Північний" зазнав катастрофи літак Ту-154М, на якому польська державна делегація прямувала в Катинь для участі в меморіальних заходах, присвячених 70-й річниці розстрілів НКВС польських військових у 1940 році. У катастрофі загинули всі 96 осіб, що знаходилися на борту літака, зокрема й президентське подружжя - Лех і Марія Качинські, а також представники політичної, військової, релігійної еліти Польщі.

Однією з основних версій, яку зараз розглядає польська урядова підкомісії з розслідування катастрофи, є вибух на борту літака. Уламки розбитого польського літака ТУ154М російська сторона вже давно мала передати Польщі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-