Литва висловила Росії протест через фейк про литовського партизана

Литва висловила Росії протест через фейк про литовського партизана

Укрінформ
МЗС Литви викликало посла Росії у зв'язку з поширенням диппредставництвом РФ у Вашингтоні неправдивої інформації про партизана Адольфаса Раманаускаса-Ванагаса, пам'ятник якому відкрито в передмісті Чикаго.

Відповідна заява розміщена на сайті МЗС Литви.

«7 травня представника російського посольства було викликано до міністерства закордонних справ Литви, де йому висловили протест у зв'язку із проголошенням в американському посольстві Росії неправильного уявлення про командира литовських партизан Адольфаса Раманаускаса-Ванагаса після відкриття пам'ятника йому в передмісті Чикаго», - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що російській стороні порекомендували ретельніше вивчити особистість і діяльність Раманаускаса-Ванагаса, оскільки «це найбільш невідповідний кандидат на звинувачення у співпраці з нацистами або участі в Голокості - його бездоганну репутацію було підтверджено численними незалежними експертами, які розслідують події й архівні документи того часу» .

Російську сторону закликали утриматися від поширення дезінформації та спроб переписати історію, спираючись на звинувачення, сфабриковані репресивними структурами радянського часу. За оцінкою МЗС Литви, такі заяви Росії - це частина дезінформації в ширшому сенсі і спроби дискредитувати литовський партизанський рух, заперечувати факт радянської окупації.

Читайте також: Україна сподівається, що США застосують ще жорсткіші санкції проти Росії

Раніше російське посольство у США висловило протест проти встановлення пам'ятника командиру литовських "лісових братів" в передмісті Чикаго, назвавши Раманаускаса причетним до Голокосту.

Збройна боротьба за відновлення незалежності Литви велася з 1944 року до середини 1950-х років. Раманаускас-Ванагас після Другої світової війни очолював партизан і командував опором Литви радянській окупації. Його було заарештовано в 1956 році, він зазнав жорстоких тортур і в наступному році був страчений.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-