Контактна група наполягає на проведенні виборів у Венесуелі

Контактна група наполягає на проведенні виборів у Венесуелі

Укрінформ
Міжнародна контактна група, засідання якої на міністерському рівні завершилося у Сан-Хосе (Коста-Рика), висловилася за якнайшвидше проведення вільних президентських виборів у Венесуелі.

Відповідну заяву учасників зустрічі оприлюднила Служба зовнішніх дій ЄС.

«Занепокоєні останніми подіями в Венесуелі, члени МКГ поновили зобов’язання щодо пошуку політичного, мирного, демократичного рішення через проведення вільних та справедливих президентських виборів - так швидко, як це можливо», - йдеться у першому пункті резолюції.  

Члени МКГ підтвердили, що засуджують використання сили проти цивільного населення та висловили глибокі співчуття родинам і близьким загиблих у сутичках. Водночас група звернулася до сил безпеки Венесуели з вимогою діяти максимально стримано, щоб уникнути нових жертв.

«Іррегулярні збройні угруповання слід розпустити. Винні у невибірковому насильстві мають бути притягнуті до відповідальності. Право на мирні протести повинно поважатися, а демонстрації мають залишатися ненасильницькими. Група рішуче засуджує акти насильства проти журналістів та підкреслює, що свобода медіа має поважатися», - йдеться у документі.

Міністри зазначили, що головним пріоритетом є уникнення подальшої ескалації у Венесуелі та створення умов для відновлення демократії та верховенства права.

Читайте також: Міжнародна контактна група щодо Венесуели збереться в Коста Ріці

У цьому контексті МКГ засудила юридичні процеси, спрямовані на криміналізацію протестів та висловлення  політичної думки, включаючи розслідування стосовно кількох членів Національної асамблеї Венесуели. Зазначається, що останні, як і лідери політичних партій, мають отримати можливість діяти вільно, без утисків та загроз помсти.  

«Демократично обрана Національна асамблея під керівництвом Хуана Гуайдо, має залишатись у центрі політичного життя країни. Її конституційні повноваження мають поважатися, відповідно до національного законодавства має бути гарантований парламентський імунітет», - ідеться у документі.

Міністри закликали негайно звільнити всіх політичних в’язнів. Вони висловили занепокоєння подальшим  погіршенням гуманітарної ситуації в країні, що пов’язано із перериванням постачання води та електроенергії у багатьох регіонах, та заявили про повну підтримку  зусиллям ООН у налагодженні системи гуманітарної допомоги населенню.   

Разом із цим МКГ констатувала недостатність наявних гуманітарних інструментів для розв'язання проблем та закликала розгорнути у Венесуелі додаткові сили міжнародних та національних неурядових організацій для надання допомоги найбільш нужденним громадянам. Для координації таких зусиль МКГ виступить засновником гуманітарної робочої групи в Каракасі.   

Резолюцію погоджено з членами МКГ, до складу якої входять Євросоюз, вісім членів ЄС (Франція, ФРН, Італія, Нідерланди, Португалія, Іспанія, Швеція та Великобританія), а також Коста-Рика, Еквадор та Уругвай. Четверта латиноамериканська країна зі складу МКГ - Болівія - утрималася від підписання підсумкової резолюції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-