“Он нам не Димон”: ЄСПЛ зобов’язав РФ виплатити активістці €12 500 компенсації

“Он нам не Димон”: ЄСПЛ зобов’язав РФ виплатити активістці €12 500 компенсації

Укрінформ
Європейський суд з прав людини 30 квітня оприлюднив перше рішення про виплату компенсації у зв’язку з акцією протесту «Він нам не Димон» у Росії, що відбулася 26 березня 2017 року.

Як повідомляє Радіо Свобода, рішення стосується скарги координатора штабу Олексія Навального в Казані Ельвіри Дмитрієвої, яку російський суд визнав винною в закликах до участі в непогодженому мітингу, призначив їй штраф та обов’язкові роботи.

"ЄСПЛ постановив, що в справі Дмитрієвої Росія порушила п’ять статей Європейської конвенції з прав людини, і зобов’язав виплатити активістці компенсацію в обсязі 12 500 євро. Їй також повинні компенсувати 2 650 євро судових видатків", - зазначається у повідомленні.

Читайте також: Затримані в РФ на акції «Он нам не Димон» подали скарги в ЄСПЛ

Ельвіра Дмитрієва подала скаргу до ЄСПЛ у листопаді 2017 року. Того ж місяця юристи Правозахисного центру «Меморіал» передали до Страсбурга скарги ще трьох затриманих на акції проти корупції в Москві.

Заявники наполягали на тому, що російська влада порушила кілька статей Європейської конвенції з прав людини, зокрема про право на свободу та особисту недоторканність, справедливий суд і свободу висловлення думки.

Як відомо, 26 березня 2017 року в десятках міст Росії пройшли антикорупційні акції протесту. Тоді по всій країні затримали близько півтори тисячі людей. Десятки з них згодом звернулися зі скаргами до ЄСПЛ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-