Три події тижня. Паспортизація від Путіна, ініціативи Макрона та повернення Байдена

Три події тижня. Паспортизація від Путіна, ініціативи Макрона та повернення Байдена

Укрінформ
Президент Росії вирішив перейти у наступ (дипломатичний) у відносинах з Україною. Джо Байден оголосив про наміри балотуватися у президенти США в 2020 році

Доки в Україні готуються до інавгурації шостого президента, у Росії вирішили не втрачати часу. Володимир Путін не лише видав указ про спрощення процедури надання російського громадянства мешканцям ОРДЛО, але і публічно висловив готовність поширити подібну практику на всіх громадян України. Крок, зауважимо, безпрецедентний, і він свідчить про новий етап гібридної війни у виконанні Росії. Процес паспортизації на території сателітів – технології далеко не нова, обкатана раніше у Придністров’ї та Південному Кавказі, проте цього разу мова йде державу з населенням у кілька десятків мільйонів людей. Цивілізований світ, зауважу, ще не виробив протиотруту проти російського втручання до перебігу виборів, а йому пропонують новий виклик, показовий на тлі боротьби Дональда Трампа проти green card та дискусії про перспективи реформування Шенгенської зони.

Путін протягом минулого тижня у різні способи вимальовував порядок денний для спілкування з Володимиром Зеленським, нагадуючи і про необхідність врегулювання конфлікту «на південному сході України», і про надмірну ціну за газ, яку сплачує Україна. Нагадаю, що у сучасній дипломатії доброзичливців немає, і це варто усвідомити новому президенту нашої держави.

Його знайомий та колега, президент Франції Еммануель Макрон, став минулого тижня жертвою російських пранкерів, які поговорили з ним від імені Зеленського. Проте цей неприємний інцидент не вплинув на прагнення Макрона оприлюднити нові ініціативи, які мають стати відповіддю на виступи «жовтих жилетів». Проте готовність президента, який навіть не перетнув екватор своєї каденції, піти на зміни у суспільно-політичному житті, не задовольнила його опонентів, які 27 квітня знову вийшли на вулиці французьких міст. Схоже, Макрону доведеться шукати більш вагомі аргументи, ніж готовність спростити процедуру референдумів, які ініціюють громадяни, та обіцянки зробити податкову систему Франції більш прийнятною для середнього класу.

Джо Байден, віце-президент США у 2009 – 2017 роках, оголосив про намір кинути виклик Дональду Трампу на президентських виборах наступного року. Перший же соціологічний замір після цієї заяви показав, що досвідчений гравець заокеанської політики випереджає діючого президента на шість пунктів. І POTUS оперативно відреагував на появу нового конкурента не лише твітом, але і згадкою про розслідування втручання українських НАБУ та Генпрокуратури у вибори 2016 року. Український контекст зрозумілий: син Байдена, Хантер, є членом правління компанії Burisma, яка працює на енергетичному ринку України). З а півтора роки до дня голосування робити прогнози виключно на підставі висування Джо Байдена буде суттєвою помилкою, адже конфігурація американської політики дещо складніша, ніж видається на перший погляд.

Євген Магда, Інститут світової політики

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-