Нідерланди відзначають День короля

Нідерланди відзначають День короля

Фото, відео
Укрінформ
День короля – національне свято. Цього дня король Нідерландів Віллем-Александр святкує свій 52-й день народження.
Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Разом з усією родиною він виходить до підданих. Цього року вони відвідали місто Амерсфорт. Центр міста, де йшла королівська родина, було перекрито. Маршрут становив 1 км і 75 метрів. Щоб привітати короля зі святом, і потиснути йому руку, люди займали найкращі місця вздовж маршруту від 6 години ранку. Дехто видирався на стовпи, паркани та дахи будинків. Потиснути руку королю і привітати його з днем народження вдалося і кореспонденту Укрінформу.

“Це фантастичне свято в прекрасному місті, навіть сонце вийшло”, - сказав король Нідерландів Віллем-Александр.

Від самого ранку йшов сильний дощ та, незважаючи на це, люди з усієї країни приїхали в Амерсфорт, щоб привітати короля з Днем народження.

Привітав короля Нідерландів і прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте.

“У день короля Нідерланди стають помаранчевими, щоб відсвяткувати 52-й день народження короля Віллема-Александра. Від щирого серця вітаю його та бажаю королівській родині чудового дня у Амерсфорті”, – написав він у Twitter.

Уся країна вбралася в помаранчевий колір, адже саме цей колір – символ Оранської династії, яка править в Нідерландах.

Нідерланди відзначають День короля / Фото: Ірина Драбок. Укрінформ

Більшість людей - у чудернацьких помаранчевих костюмах. Хто на костюм не наважився, вбрався у помаранчевий одяг та прикраси. Також на будинках та ліхтарях - прапори та помаранчеві стрічки. По всій країні стартували святкові концерти та фестивалі. Усюди атракціони та розважальні майданчики. Під час візиту королівської родини місто посилено охороняли. Кожні 20 метрів уздовж усього маршруту стояли поліцейські, також були агенти у цивільному та спецохорона. Скільки загалом було правоохоронців, не розголошують.

Читайте також: Прем'єр-міністр Нідерландів обговорив із Зеленським справу МН17

Як повідомлялося, День короля відзначають з 1885 року – тоді було ухвалено рішення призначити день народної єдності на 31 серпня, відсвяткувавши одразу ж і День принцеси – день народження принцеси Вільгельміни. Згодом, коли Вільгельміна у 1890 році посіла престол, свято перейменували в День королеви. Наступною королевою Нідерландів стала її донька Юліана і посіла вона престол у 1949 році, а днем її народження було 30 квітня. Її наступниця – королева Беатрікс вирішила не змінювати дату 30 квітня в пам’ять про свою матір. Ще однією причиною було те, що її день народження припадав на 31 січня, а це був не надто вдалий час для традиційних у День королеви урочистостей і масових святкувань. У 2013 році правляча королева країни Беатрікс офіційно зреклася престолу на користь свого старшого сина Віллема-Александра, принца Оранського. Отож, на зміну Дню королеви прийшов День короля.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-