Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Не тільки громадським бюджетом. Якими є успіхи Лісабона в публічних комунікаціях?

Не тільки громадським бюджетом. Якими є успіхи Лісабона в публічних комунікаціях?

Блоги
Укрінформ
Як, окрім громадського бюджету, беруть участь лісабонці у прийнятті рішень

Лісабонська влада поставила собі завдання побудувати нову політику участі громадян у прийнятті рішень та збору інформації про думки мешканців столиці щодо ключових для міста питань.

Муніципалітет вирішив побудувати таку модель партисипації, яка започаткувала б спільну відповідальність міської ради і мешканців за те, що відбувається в місті.

Для цього Лісабонська міська рада, крім громадського бюджету, впровадила ряд цікавих інструментів участі для публічних комунікацій і консультацій. Поговоримо про них.

1. LisBOAidea (boa – португальською хороша). Новий для столиці інструмент партисипації. Система дозволяє презентувати, продискутувати і вибрати найкращі ідеї для розвитку Лісабону. Цей консультативний інструмент працює онлайн і, на відміну від Громадського бюджету, не є обов'язковим для реалізації владою. Ідея перебуває на сайті 60 днів і люди можуть голосувати як за, так і проти неї. Якщо ідея знаходить підтримку, місцевий депутат зустрічається з ініціаторами і вони разом вирішують перспективи реалізації пропозиції.

2. Lisbon Proposes. Na Minha Rua LX/In My Street LX. Система схожа на нашу 1551. Люди вказують на місцеві проблеми (найчастіше у сфері громадських просторів і зелених зон), а влада їх вирішує.

3. Lisbon Debate. Публічні консультації, зустрічі та дебати з важливої для міста тематики.

4. Open Lisbon (Lisbon open data). Набори відкритих даних столиці для покращення роботи міських сервісів, стимулювання підприємництва й інновацій.

5. Citizenship Forum. Містяни збираються і разом прописують певні правила, обговорюють права та відповідальність дітей, молоді та дорослих.

Лісабонська міська рада також відкрила у будинку напроти мерії простір участі, де щодня відбуваються заходи з інформування та активізації залучення громадян до роботи влади. До речі, будь-які бажаючі можуть проголосувати там за проекти місцевого громадського бюджету. Чудово, що й у Київраді на першому поверсі відкрився лекторій з вільним доступом, де щодня відбуваються аналогічні заходи.

Цікаво, що найгірше громадський бюджет і наведені вище інструменти участі працюють в тих нечисленних районах, де у владі опинилися комуністи. Незважаючи на всі декларації, компартія в досить "лівій" Португалії й сама знає, як "порулити" і такими дрібницями, як участь людей у прийнятті рішень, себе особливо не обтяжує.

Отже, інструменти участі дозволяють мешканцям Лісабону впливати на політику столиці, спільно з підзвітною владою міняти місто та активно залучатися до пошуку рішень найважливіших проблем міста. Чого я щиро бажаю і Києву. Ба більше – працюю над цим і готовий працювати далі. У Київраді або поза нею.

Артем Стельмашов

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-