Три події тижня.  Росія перезаряджає зброю, Мюллер доповідає, Нотр-Дам об’єднує

Три події тижня. Росія перезаряджає зброю, Мюллер доповідає, Нотр-Дам об’єднує

Укрінформ
У США оприлюднено доповідь Мюллера. Пожежа у Нотр-Дамі об'єднала французьке суспільство

Росія продемонструвала, що не забула про досвід ефективного використання енергетичної зброї у великій політиці. Щоправда, цього разу можна стверджувати, що вона використовує щонайменше дубельтівку. Прем’єр-міністр РФ Медведєв оголосив про заборону з 1 червня 2019 року на експорт нафти та нафтопродуктів до України та суттєве обмеження постачання вугілля. Практично одночасно Росія змінила склад нафти, який постачається до білоруських НПЗ, наче сказавши ще одно слово у доволі тривалій суперечці двох держав-союзників. Якщо до цього додати обіцянку Віктора Медведчука, що новий український президент зможе в разі порозуміння з Кремлем отримати не лише контроль над Донбасом, але і дешевий газ, стає зрозумілим, що енергоносії продовжують бути для Москви елементом політичного впливу. І, як доводить прагнення просунути NordStream2, не лише на пострадянському просторі.

Мюллер / Фото: Alex Wong/Getty Images
Мюллер / Фото: Alex Wong/Getty Images

Тим часом у США публічно оприлюднено доповідь спеціального прокурора Роберта Мюллера стосовно спроб Росії втрутитися до перебігу президентських виборів. Чітких підтверджень версії про співпрацю адміністрації Трампа з росіянами немає, як і повної констатації відсутності подібних можливостей. Другий тур президентських виборів в Україні дав хороший привід Вашингтону переключити інформаційний порядок денний. Курт Волкер, Майк Помпео та Дональд Трамп стали співрозмовниками Володимира Зеленського на фініші минулого тижня, з Порошенком, звісно, спілкувалися лише співробітники Державного департаменту.

Фото: Getty Images
Фото: Getty Images

Масштабна пожежа у Соборі Паризької богоматері привернула до себе увагу всього світу та, можливо, змінить настрої всередині французького суспільства. Люди від вогню не постраждали, вижили навіть бджоли, що жили на даху всесвітньо відомого храму, проте завдані вогнем збитки величезні. Еммануель Макрон, якому надзвичайна подія завадила підвести підсумки національних дебатів, оголосив збір коштів, і французи за лічені дні акумулювали сотні мільйонів євро для відновлення святині. Не виключено, що ця пожежа стане рубіконом кризи у суспільному житті Франції, пов’язаної з «жовтими жилетами».

Євген Магда, Інститут світової політики

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-