Законом Libertad проти Куби США порушує міжнародне законодавство — ЄС

Законом Libertad проти Куби США порушує міжнародне законодавство — ЄС

Укрінформ
Європейський Союз вважає, що застосуванням так званого закону проти Куби та поширенням санкцій, передбачених цим одностороннім актом США на міжнародні стосунки, Сполучені Штати порушують міжнародне законодавство.

Про це йдеться у спільній заяві високого представника ЄС Федеріки Могеріні та Єврокомісара з питань торгівлі Сесілії Мальмстром.

«У світлі рішення Адміністрації США не продовжувати послаблення, що стосуються (застосування) статті ІІІ Акту Хелмса-Бартона (Helms-Burton Act) від 1996 року (LIBERTAD), Європейський Союз підтверджує потужну опозицію екстериторіальному застосуванню односторонніх заходів (США) по відношенню до Куби, що суперечить міжнародному законодавству. Це рішення також порушує зобов’язання США відповідно до угод між ЄС і США від 1997 та 1998 років, які з того часу постійно поважалися обома сторонами», - йдеться у заяві.

Нагадується, що за згаданими угодами від 1997-1998 років США зобов’язалися зняти обмеження, передбачені статтею ІІІ Акту Хелмса-Бартона, а ЄС, відповідно, – припинити позов проти США у Світовій організації торгівлі.

Читайте також: Куба заявляє, що США відправили спецназ до Венесуели

«ЄС зважить на всі можливості, які є у його розпорядження, щоб захистити свої законні інтереси, включаючи по відношенню до його прав у СОТ, а також шляхом використання Блокуючого статуту ЄС. Цей статут забороняє застосування в межах ЄС рішень судів США, що стосуються статті ІІІ Акту Хелмса-Бартона, та дозволяє компаніям Євросоюзу позиватися до США щодо компенсації будь-якої шкоди, завданої правовими процедурами проти позивачів від США, у судах ЄС», - йдеться у повідомленні.

Як повідомляв Укрінформ, Адміністрація Президента США Трампа з 2 травня припинить блокувати норму закону від 1996 року, який дозволяв кубинцям, що втекли до США, повертати через суд свою власність, відчужену режимом Кастро.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-