В Японії почали витягати паливні стрижні з третього реактора АЕС

В Японії почали витягати паливні стрижні з третього реактора АЕС "Фукусіма-1"

Укрінформ
Японські фахівці в понеділок розпочали вилучення невикористаних паливних стрижнів зі спеціального басейну на третьому реакторі аварійної АЕС “Фукусіма-1”.

Про це заявила компанія-оператор станції Tokyo Electric Power (TEPCO), повідомляє Kyodo news.

"Оператор зруйнованої Фукусімської АЕС-1 розпочав вилучення ядерного палива з басейну для зберігання в одному з корпусів реактора, пошкодженого вибухами водню внаслідок катастрофи 2011", - йдеться у повідомленні.

TEPCO заявила, що планує вивезти сім невитрачених паливних стрижнів з басейну реактора, де зберігаються в цілому 566 відпрацьованих і невитрачених паливних стрижнів, і передати їх до іншого басейну зберігання на території в кінці цього місяця.

За словами оператора, початок робіт було відкладено більш ніж на чотири роки через серію несправностей пристроїв, необхідних для роботи, і високого рівня випромінювання.

Після перевірки першої партії з семи каркасів стрижнів у червні роботи з їх витягання будуть продовжені.

Роботи в третьому реакторі планується завершити до кінця березня 2021, а в першому і другому - в 2023 році.

Загалом 1573 паливних стрижнів, включно з невитраченими, знаходяться в басейнах зберігання трьох пошкоджених реакторів. Велика кількість відпрацьованого палива є величезною перешкодою для утилізації пошкоджених реакторів, оскільки вони генерують тепло і високі рівні радіації протягом тривалого часу.

Читайте також: У місто поруч з Фукусімською АЕС почали повертатися люди

У 2014 році TEPCO завершила роботи з видалення палива в басейні блоку №4.

Як відомо, в березні 2011 року внаслідок 9-бального цунамі на атомній електростанції "Фукусіма", що на півночі Японії, сталася масштабна аварія, яка спричинила суттєвий викид радіації та змусила близько 160 тисяч місцевих жителів залишити свої домівки. Це найбільша в світі атомна катастрофа після аварії на Чорнобильській АЕС 1986 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-