Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

10 уроків Лісабонської метрополії для Київської агломерації

10 уроків Лісабонської метрополії для Київської агломерації

Блоги
Укрінформ
Лісабонський досвід наочно демонструє, що рух у напрямку створення Київської агломерації є правильним

Продовження розповіді (першої та другої) про перебування у столиці Португалії й однойменного адміністративного округу – в Лісабоні делегації українських активістів – учасників процесу становлення в Києві громадського бюджету (Лісабон, як відомо, десятиліття тому став першою європейською столицею, яка запровадила громадський бюджет).

Лісабон має вигідне географічне положення між Атлантичним океаном та Середземним морем та чудові виходи на ринки – європейський (500 млн потенційних клієнтів) та португаломовний (250 млн клієнтів в Америці та Африці).

З цього почалася наша розмова у місцевому департаменті фінансів. Нам розповіли ряд конкретних дій столичної влади, які дозволили досягти успіху: 

1. Лісабонська метрополія складається з 18 муніципалітетів. Вона розташована на території 3 000 квадратних кілометрів. Населення становить майже 3 млн людей (майже третина від усіх мешканців Португалії), з яких 7% є іммігрантами. До речі, це половина від усіх іммігрантів, які проживають у Португалії. Сам Лісабон помістився на 100 квадратних кілометрах і населення в нього лише 0,5 млн осіб, кожен десятий з яких іммігрант. Найбільше в Португалії вихідців з Бразилії, Кабо-Верде та України.

2. Лісабонська метрополія виробляє майже 36% від усього ВВП Португалії. ВВП метрополії становить 66,5 млрд євро і створюється 323 тисячами компаній, які працюють у регіоні. Основні сектори економіки сконцентровані навколо моря, туризму, охорони здоров'я, IT, будівництва та нерухомості, а також торгівлі.

3. Лісабон є освітнім центром Португалії. Тут розташовані 68 навчальних закладів з 114 тисячами студентів (з них – 16 тисяч іноземців) і 10 тисячами викладачів. Чверть лісабонців мають вищу освіту. Реклама Study in Lisbon тут на кожному кроці.

4. 15% працюючих лісабонців залучені на підприємствах високотехнологічного сектору, наприклад, R&D (Research and Development, дослідження та розвиток). Ми відвідали один з креативних хабів Лісабону, який активно розвивається із залученням коштів громадського бюджету – The Hub Criativo do Beato. На території 35 тисяч квадратних метрів колишньої харчової фабрики створюється комплекс з 20 будівель для інноваційних технологій та креативної індустрії. Загалом у місті робиться дуже багато, щоб запобігти втечі «мізків» за кордон. Так, лише у 2014-16 роках в Лісабоні створили 700 high-tech компаній та 1300 стартапів з 6000 робочих місць. Цікаво, що 82% засновників столичних стартапів мають науковиий ступінь магістра або доктора філософії (PhD).

5. У столиці заснували Startup Lisboa, де підтримують новостворені компанії протягом їхнього першого року роботи, а також Invest Lisboa – місце, де можна знайти компанії та підприємців, які шукають як заснувати бізнес у Лісабоні або інвестувати у столицю. За такі зусилля лісабонська влада у 2016 році отримала звання найкращої публічної адміністрації для стартапів. Цього року Лісабон номінований на звання Найкращого світового круїзного порту, наступного року місто стане Європейською зеленою столицею, а у 2021 – Європейською столицею спорту.

6. Місто запустило муніципальну програму історичного шопінгу Shops with History. Вона дозволить сфокусуватися на традиційній торгівлі та захистити місцеву економіку, традиції, ідентичність та навіть національний характер.

7. У місті створений бізнес-інкубатор для підприємців і їхніх комерційних проектів – Startup Commerce.

8. Протягом трьох років кількість туристів у Лісабоні збільшилась на 13% і місто увійшло до Топ-5 європейських міст за швидкістю зростання туристичного сектору разом з Гамбургом, Берліном, Стамбулом і Копенгагеном. Третина всіх туристів у Португалії є гостями Лісабону. Наприклад, у 2018 році до столиці прилетіли майже 27 млн пасажирів, ще майже 1,5 млн – прибули морем.

9. Столиця протягом останніх 5 років зуміла залучити 600 млн євро приватних інвестицій у розвиток міста: модернізацію інфраструктури, публічні простори, інновації. А завдяки інвестиційній програмі Lx XXI місто залучило ще 500 млн євро.

10. Woman Power. Як на мене, структура влади Лісабону надто забюрократизована. Місто розпоряджається муніципальним бюджетом у більш ніж мільярд євро. У владних органах (включно з поліцією та пожежниками) працює 8 121 людина.  Цікаво, що майже 60% співробітників – чоловіки. Однак на керівних позиціях переважають вже жінки – 55%.

Тож очевидно, що об’єднання зусиль столиці та навколишніх громад може принести багато позитивів. Лісабонський досвід наочно демонструє, що рух у напрямку створення Київської агломерації є правильним.

Артем Стельмашов

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-