Могеріні сказала, що робити для успішного майбутнього

Могеріні сказала, що робити для успішного майбутнього "Східного партнерства"

Укрінформ
Європейський Союз має відповідати на прагнення учасників програми «Східне партнерство» інтегруватись у спільноту з таким самим ентузіазмом, яку виявляють ці країни.

Про це заявила Високий представник ЄС Федеріка Могеріні на прес-конференції за підсумками засідання Ради міністрів ЄС із закордонних справ у Люксембурзі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Кожна з цих країн іде своїм шляхом, але всі вони прагнуть стати ближчими до Європейського Союзу. Ми докладатимемо зусиль, щоб це бажання було зустрінуте з таким самим ентузіазмом з боку Європейського Союзу, зокрема у травні, коли ми будемо святкувати 10-ту річницю наших відносин», - наголосила Могеріні.

Як вона зазначила, за 4-5 років в межах цієї ініціативи досягнуто величезного прогресу у багатьох сферах, від візової лібералізації до розвитку контактів між людьми, у торгівлі, в економіці та інвестиціях. Проте очевидним є те, що необхідно зробити більше, особливо у сфері державного управління, у боротьбі з корупцією та у верховенстві права. "І ми маємо намір робити це в партнерстві з нашими друзями на Сході", - заявила Могеріні.

За її словами, у прагненні сусідів на Сході бути ближчими до ЄС існує багато опцій.

«Якщо ми хочемо, щоб у Східного партнерства було успішне майбутнє, ми маємо поважати різні підходи, які кожен з наших партнерів має або хотів би мати, коли йдеться про відносини з Європейським Союзом. З деякими з них ми маємо дуже близькі торговельні та політичні взаємини, з іншими ми не заходили так далеко, але така робота була вигідною як для населення та економіки цих країн, так і для Європейського Союзу. Я думаю, що у цьому контексті "повага" є ключовим словом», - сказала Високий представник.

Вона окремо наголосила, що під час заходів з нагоди 10-ї річниці Східного партнерства країни-члени ЄС та шість країн-учасниць ініціативи мають не лише підбити підсумки, а й дивитись у майбутнє. Формат щодо майбутніх відносин з кожною з цих країн буде обговорюватися окремо між усіма країнами-членами ЄС.

Читайте також: Європейські міністри у Люксембурзі говоритимуть про “Східне партнерство” і Венесуелу

«Якщо бути реалістичними, тему відносин із країнами-партнерами на Сході варто розглядати у зв’язку, наприклад, з питанням щодо входження до ЄС Балканських країн. Треба вирішувати ці питання по черзі. Але вже зараз ми бачимо позитивні моменти: візова лібералізація, тісніші торговельні зв’язки, зростання експорту та студентські обміни, інфраструктурні проекти, розвиток громадянського суспільства і медіа у цих країнах-партнерах», - наголосила Високий представник ЄС.

Могеріні додала, що всі ці заходи дуже позитивно вплинули на життя людей у цих країнах, а також громадян ЄС. "Це і є головний пункт, який ми маємо намір святкувати з партнерами у травні", - переконана вона.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-