Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Лісабон: 271 день без дощу та цілорічно – з громадським бюджетом

Лісабон: 271 день без дощу та цілорічно – з громадським бюджетом

Блоги
Укрінформ
Київська команда активістів громадського бюджету перебуває в Лісабоні, де португальці діляться аналогічним досвідом з українцями

Продовження розповіді про перебування у столиці Португалії й однойменного адміністративного округу – в Лісабоні делегації українських активістів – учасників процесу становлення в Києві громадського бюджету. Лісабон, як відомо, десятиліття тому став першою європейською столицею, яка запровадила громадський бюджет.

Дуже цікава зустріч відбулася в української делегації з генеральним директором з економіки та інновацій Лісабонського муніципалітету Ana Margarida Figueiredo, керівником муніципального департаменту місцевого розвитку Miguel Correia de Brito та керівником відділу досліджень Nuno Caleia Rodrigues.

Вони розповіли нам про економічні та інноваційні переваги Лісабону, а також про проекти стратегічного і місцевого розвитку BIPZIP.

Перша перевага, яка навіть зафіксована на обкладинці рекламного проспекту Лісабону – це 271 день на рік без дощу. Однак на зустрічі наголосили, що сучасний Лісабон – це не лише сонце, вода, смачна їжа і гарний відпочинок. Хоча Лісабон займає лише 0,1% площі Португалії, саме тут визначаються економічні тренди країни. Саме в Лісабоні та метрополії довкола нього зосереджені третина ВВП держави, третина компаній та їхніх працівників, третина студентів і туристів.

Активно розвивати інновації та бізнес в Лісабоні розпочали після фінансової кризи 2011 року. Тоді країна була на межі дефолту і лише допомога у 52 млрд євро від ЄС та у 26 млрд євро від МВФ допомогли уникнути цього. До речі, в кінці минулого року Португалія достроково виплатила МВФ залишок у 4,6 млрд євро по цьому займу. Отже, життя після кредиту МВФ таки є.

Тож після кризи Лісабон провів публічні консультації, опитування та анкетування щодо проблем у місті. До речі, після цього вони стали називати проблемні, критичні райони просто пріоритетними – поміняли своє ставлення на рівні психології. Врешті започаткували проекти програми BIPZIP для фінансування місцевих спільнот в місті (кожен проект до 1,5 млн євро).

Головна відмінність цієї практики від громадського бюджету така. В рамках ГБ люди пропонують проекти, голосують за них і влада реалізовує ті, що здобули найбільше голосів. У BIPZIP люди пропонують проекти і у разі перемоги самі реалізовують їх.

Столиці Португалії в рамках цієї програми вдалося залучити 610 партнерів, створити багато робочих місць та 28 нових брендів. Місцева влада також вперше почала фінансувати ініціативи молодіжних неформальних груп у мікрорайонах, які навіть не були ніяким чином зареєстровані.

Також Лісабон створив місцевий офіс для міських проектів й ініціатив. Це значно покращило місцеву економічну екосистему. Як на мене, чудова ініціатива. Думаю, час створити щось на кшталт Агенції регіонального розвитку в Києві, яка зайнялася б такими проектами та міжнародною і регіональною співпрацею з подібними установами. До речі, в Португалії структури місцевого розвитку об'єдналися в Асоціацію з 170 громадських організацій. Тепер це потужна сила для просування проектів.

Не дивно, що у 2017 році Лісабон отримав європейську відзнаку за впровадження позитивної практики місцевого розвитку.

Отож, як кажуть місцеві стартапери, Лісабон – cool for living, hot for business. 

Артем Стельмашов. Лісабон 

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-