Мера Риги

Мера Риги "зняли" через корупційний скандал

Укрінформ
Міністр охорони навколишнього середовища і регіонального розвитку Латвії Юріс Пуце видав розпорядження про відсторонення Ніла Ушакова ("Злагода") від виконання обов'язків голови Ризької думи.

Про це свідчить інформація в офіційному виданні Latvijas Vēstnesis, повідомляє Delfi.

Зокрема, в розпорядженні міністра йдеться, що відсторонення мера Риги необхідне для того, щоб забезпечити дотримання інтересів і прав суспільства, а також забезпечити правову діяльність Ризької думи.

У розпорядженні Пуце названо кілька порушень, скоєних Ушаковим як мером Риги й представником власника частки капіталу муніципального підприємства Rīgas satiksme. Наприклад, при підготовці звіту про виконання бюджету Риги на 2017 рік у фінансових даних Rīgas satiksme зазначена неправильна інформація про €18,43 млн. Відтак кошти не були використані відповідно до цілей, передбачених консолідованим бюджетом самоврядування.

Пуце вказав на те, що Ушаков був зобов'язаний надати Міністерству охорони навколишнього середовища й регіонального розвитку копію аудиторського висновку Ernst & Young Baltic за підсумками перевірки в Rīgas satiksmе, а Ушаков цього не зробив.

Крім того, у документі зазначається, що як представник власника частки капіталу Rīgas satiksme, Ушаков не діяв "як сумлінний і дбайливий господар". Окремі рішення у зв'язку з закупівлею автобусів Solaris для Rīgas satiksme прийняті поспіхом, не чекаючи на результати офіційних висновків.

Ще одне з порушень Ушакова, на які вказано в розпорядженні Пуце, згадувалося й у висновку Держконтролю за підсумками ревізії в транспортній інфраструктурі Риги. Йдеться про те, що Rīgas satiksme не забезпечує проведення прозорого бухобліку щодо витрачання доходів від платного паркування у Ризі, тому неможливо відстежити, на які цілі було використано близько €9,11 млн.

Міністр у розпорядженні про відсторонення Ушакова вказав, що засідання Ризької думи та її комітетів не відповідали вимогам нормативних актів. Зокрема, згадується випадок, коли на невизначений термін було оголошено перерву на позачерговому засіданні Ризької думи, на якому планувалося розглянути питання про порядок надання пільг з податку на нерухомість у столиці.

Розпорядження Пуце може бути оскаржене в суді протягом 30 днів від дня його публікації.

За час правління Ушакова Ризька дума і керовані нею підприємства потрапляли в поле зору ЗМІ та правоохоронців у зв'язку з кількома корупційними скандалами, зокрема, в Ризькому вільному порту і в житловому управлінні Департаменту житла й навколишнього середовища Ризької думи. За останні декілька місяців ім'я Ушакова була згадано у зв'язку зі справою про закупівлі для Rīgas satiksme, під час розслідування якої також відбулися обшуки в кабінеті й за місцем проживання Ушакова. Сам мер стверджує, що ніяких порушень він не допустив.

У зв'язку з корупційним скандалом у Rīgas satiksmе Міністерство охорони навколишнього середовища і регіонального розвитку кілька місяців направляло Ушакову запити на надання пояснень. Останнього раз йому дали тиждень, термін подачі пояснень було призначено на 28 березня. Мер вважає, що він спростував усі претензії міністра. Також Ушаков неодноразово заявляв у ЗМІ, що запити Пуце - політизовані, й будь-яке рішення міністра він оскаржить у суді.

Читайте також: Мер Хуста задекларував зарплату більшу, ніж у Кличка, Труханова та Кернеса

Як відомо, Ушаков займає пост мера вже третє скликання Ризької думи. Вперше на цій посаді він опинився після виборів 2009 року, в яких стартував від списку "Центру злагоди" (ЦЗ). Ушаков залишався мером і після муніципальних виборів у 2013 і 2017 роках.

З набранням чинності розпорядження міністра Ушаков стане депутатом Ризької думи. За його словами, обов'язки голови Ризької думи на час відсторонення може виконувати нинішній заступник мера Олег Буров ("Честь служити Ризі").

Фото: rus.delfi.lv

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-