Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Перша європейська столиця Громадського бюджету

Перша європейська столиця Громадського бюджету

Блоги
Укрінформ
Київська команда активістів громадського бюджету перебуває в Лісабоні, де португальці діляться аналогічним досвідом з українцями

Лісабон десятиліття тому став першою європейською столицею, яка запровадила громадський бюджет. А не так давно Португалія стала першою країною Європи, яка запровадила ГБ на загальнонаціональному рівні.

До речі, робили це одні й ті самі люди. Мер Лісабона Кошта став прем'єром Португалії. Його ж заступник, який опікувався ГБ у столиці, забрав свою команду в уряд і впровадив бюджет участі й на рівні держави.

Столична і державна команди тісно співпрацюють, у чому я мав нагоду переконатися особисто, коли відвідав обговорення молодіжних проектів португальського державного ГБ.

Логічно, що для просування ВГБ ми мали вивчити португальський досвід. Спочатку в теорії, а тепер і на практиці.

Отже, перше знайомство з Громадським бюджетом Лісабону.

Розпочали з зустрічі з Paulo Francisco, керівником відділу партиципації (участі) муніципалітету та відповідальною за ГБ Alexandra Andrade.

ГБ Лісабона сьогодні становить 2,5 млн євро, що вдвічі менше за ГБ Києва. Однак сам Лісабон менший за Київ у 6 разів – його населення лише 0,5 млн людей.

За десять років впровадження ГБ тут було подано 6204 пропозиції. 1957 проектів брало участь у голосуванні. Хочу зазначити, що у Києві лише цього року на ГБ подано 2149 проектів, тож наші темпи розвитку бюджету участі наразі більше вражають. Португальці були в шоці від цих цифр.

За всі роки в Лісабоні було 120 проектів-переможців. У Києві ж кількість переможців лише за три роки перевалила за 500. В цілому у лісабонців проекти крупніші за наші: мінімальний обсяг проекту в столиці Португалії – 50 тисяч євро, у нас теж 50 тисяч, але гривень. Максимальний обсяг проекту в Лісабоні – 300 тисяч євро, у Києві – 3 млн грн.

У ГБ Лісабону за 10 років було вкладено 33,8 млн євро. А залучено в процесі близько 70 людей. Тож бюджет участі тут далеко не про гроші, а в першу чергу про участь.

Цікаво, що за 10 років ГБ Лісабону мав близько 270 тисяч голосів. Київ упорався з такою цифрою значно швидше – за два роки. Тож перспективи в нас очевидні. Вірю, що впровадження ВГБ в Україні стане так само успішним. 

Артем Стельмашов 

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-