Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Кремль захищає свободу піратства

Кремль захищає свободу піратства

Блоги
Укрінформ
У НАТО ж хочуть, щоб у чорноморському басейні більше нічого подібного (до нападу на українські кораблі) не траплялося

Прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков висловив обурення у зв'язку з планами НАТО підготувати пакет заходів зі стримування Росії у Чорному морі. Чиновник заявив, що не розуміє, що мають на увазі в Північноатлантичному Альянсі й нагадав, що Керченська протока – це закритий басейн і рішення пропускати через нього кораблі НАТО може бути ухвалене тільки після відповідного запиту.

Пєсков, як правило, не договорює. Керченська протока і Азовське море – дійсно, закритий басейн. Але це – спільні води Росії й України. Саме на такому формулюванні наполягала Російська Федерація на переговорах з Україною про проведення морського кордону в Азовському морі. І саме таке формулювання під тиском Росії було узгоджене українськими учасниками переговорів ще за часів Леоніда Кучми. Тому виникає просте запитання – якщо мова йде про закритий басейн, спільний для обох країн, так чому ж російські військові захопили українські кораблі – причому не в Керченській протоці, а в Чорному морі, в нейтральних водах?

Всі розмови про "суверенітет" Росії в Криму в цьому випадку не мають ніякого значення навіть з точки зору законодавства самої Росії. Тому що для проходу через Керченську протоку немає ніякого значення, хто здійснює суверенітет в Криму і вважає півострів своєю територією. Керченська протока і до окупації Криму Росією, і зараз вважається спільним басейном Росії й України. Причому, знову-таки, – на включенні вод Керченської протоки в угоду по Азовському морю наполягала саме російська сторона, а не українці.

І вже тим більше незрозуміло здивування пана Пєскова в ситуації, коли мова йде про Чорне море. Адже в НАТО говорять про відправку кораблів альянсу саме до Чорного моря, не до Азовського, не до Керченської протоки. І напад російських прикордонників на українські кораблі стався саме в водах Чорного моря, а не у Керченській протоці! І в НАТО хочуть, щоб у чорноморському басейні більше нічого подібного не траплялося. Так, перебування іноземних кораблів у цьому басейні регулюється спеціальними правилами, термін їхнього перебування в Чорному морі обмежений – але при цьому можлива ротація суден і не потрібно дозволу країн чорноморського басейну – в тому числі й Росії – на їхнє перебування.

Цей режим – важлива частина режиму безпеки і співробітництва в усьому Середземномор'ї. Режиму, який Росія в будь-який спосіб хоче порушити і який у НАТО хочуть відновити.

Віталій Портников
Еспресо

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-