Григорій Месежніков, словацький політолог
Порівнювати феномени нового президента Словаччини і кандидата Зеленського не зовсім коректно
04.04.2019 16:59

Новий президент Словаччини і нове обличчя в словацькій політиці Зузана Чапутова вступить на посаду глави держави 15 червня. Деякі коментатори вже порівнюють словацьку електоральну ситуацію з українською президентською кампанією.

Чому це не зовсім коректно, і якими можуть бути політика і виклики у взаємодії з урядом нового президента дружньої Україні Словаччини – в ексклюзивному інтерв'ю власному кореспонденту Укрінформу розповів президент Інституту суспільних проблем (м. Братислава) Григорій Месежніков.

УСПІШНА ПРАВОЗАХИСНИЦЯ З «ЗАРУБКОЮ НА ПРИКЛАДІ»

- Григорію, Словаччина – держава з парламентською формою правління. Наскільки важливою є роль президента у політичному житті країни та її громадян?

- Хочу зазначити, що у Словаччині президентської вертикалі влади немає. Так, президент – це глава держави, який має в тому числі і серйозні повноваження. Але все ж таки в державі не президентська, а парламентська система правління. Повноваження глави держави стосуються ветування законів і призначення на важливі міністерські посади в уряді, членів Конституційного суду. Формально президент – також головнокомандувач збройними силами. Але глава держави не вступає у відносини з урядом на партійній основі, взагалі не бере участі у партійній політиці. Тому в такому процесі важливу роль відіграє насамперед особистісний фактор, ціннісні та ідейні преференції президента і прем'єра.

- Розкажіть українській аудиторії про нового президента Словаччини.

- Вона - громадська активістка з солідним досвідом цивільної адвокації. Зузана Чапутова працювала у громадській організації на кшталт legal clinic, яка захищає громадян від посягань на їхні права з боку влади та бізнесу. Новий президент була свого часу доволі успішною в цій діяльності.

У неї навіть є, як кажуть, «на прикладі зарубка». Майбутній президент добилася скасування рішення місцевих органів влади щодо корупційних схем у діяльності сміттєзвалища біля курортного містечка Пезінок. Вона викрила махінації, пов'язані з цим сміттєзвалищем.

- Нова глава держави відома насамперед як правозахисниця. Але тепер вона – нове обличчя в словацькій політиці. Яку ідеологію підтримує президент?

- Щодо початку політичної діяльності Чапутової, протягом попереднього року вона була заступником голови партії Прогресивна Словаччина. Це невелика, позапарламентська політична сила соціально-ліберальної, швидше лівоцентристської орієнтації. Сьогодні партія, яка стоїть за новим президентом, має рейтинг популярності близько 10 відсотків, причому після її обрання він зріс до 14-ти.

СЛОВО ДЖЕНТЛЬМЕНА І РЕЙТИНГ, ЯК РАКЕТА

- Тоді в чому ж полягає такий феноменальний успіх Чапутової на президентських виборах?

- Переломним моментом у виборчій кампанії тоді ще майбутнього президента стала домовленість з іншим кандидатом Робертом Містріком, який має схожі з нею політичні погляди. Це відомий словацький учений-хімік, успішний підприємець.

Суть домовленості була у тому, що той, хто буде мати більш низький рейтинг, зніме кандидатуру на користь сильнішого партнера. Тренд більш успішного просування Чапутової в певний момент став очевидним, і, як джентльмен, який дотримується домовленості, Містрік за три тижні до виборів зняв свою кандидатуру і підтримав, як згодом виявилося, майбутнього президента. Після цього її рейтинг злетів, як ракета.

- Тобто відбулося, як це називають політтехнологи, «перетікання» електорату?

- Протягом двох-трьох днів електоральні симпатії правозахисниці зросли з 20 до 40 відсотків і вище. А за останніми опитуваннями, перед першим туром рейтинг навіть зашкалював за п'ятдесят відсотків.

Люди зрозуміли, що з'явилася можливість підтримати цього відносно незнайомого для багатьох кандидата. На користь Чапутової висловилися деякі політичні партії, інтелектуали, діячі культури, а також чинний президент Андрій Кіска.

ВІдбулася неймовірна політична динаміка, з якою словацька політика раніше не зустрічалася. Це був шок, потрясіння. Відносна невідома широким масам активістка з ліберальними поглядами, але активна правозахисниця і борець з корупцією, стала першою жінкою-президентом в історії Словаччини.

"КОНСЕРВАТОРУ" ШЕФЧОВИЧУ ВИБОРЦІ НЕ ПОВІРИЛИ

- А що ж досвідчений політик і дипломат Марош Шефчович – головний опонент Чапутової на президентських перегонах?

- Марош Шефчович йшов на вибори від правлячої партії SMER, яка зараз бореться зі своїми проблемами, маючи у своєму «файлі» деяку «токсичність», включаючи звинувачення у корупції, у зв'язках з мафією. На відміну від ліберальної Чапутової, Шефчович почав будувати виборчу кампанію, грунтуючись на традиційних консервативних цінностях, зокрема – пов'язаних з католицизмом, на несхваленні та критиці надання прав одностатевим парам. Цим він намагався здобути голоси виборців кандидатів з ультраконсервативною, радикально-націоналістичною, екстремістською спрямованістю. Але це не принесло йому успіху. Виборці йому не дуже повірили.

На мою думку, такою позицією Шефчович відступив від своїх соціально-ліберальних цінностей, які були для нього характерні на посаді віце-президента Єврокомісії у Брюсселі.

«БОРОТЬБА ЗІ ЗЛОМ», АЛЕ НІЯКОЇ АГРЕСІЇ

- Які перспективи відносин і взаємодії нового президента з урядом, де більшість має партія вкрай непростого і суперечливого політика Роберта Фіцо?

- Тут все буде дуже складно. Чапутова була активним представником широкого громадського руху, який виник після вбивства у лютому 2018 року словацького журналіста Яна Куцьяка. Вона, маючи особистий досвід боротьби з місцевою мафією, переключилася на центральний рівень правозахисної діяльності. Що цікаво, жорстким опонентом Чапутової у справі про сміттєзвалище у Пезіноці, а це відбувалося ще років 10 тому, був бізнесмен Маріан Кочнер, який зараз звинувачується в організації вбивства Куцьяка. Він вже півроку сидить у в'язниці, очікує суду.

Основне гасло президентської кампанії Чапутової – «Спільна боротьба зі злом». А «зло» якраз символізувала діяльність уряду на чолі з лідером нині правлячої партії SMER Робертом Фіцо та органів правопорядку. Кампанія Чапутової була дуже спокійною: ніякої агресії, істерії, відсутність гострих відповідей на словесні напади. Головний меседж – об'єднати населення і вирішувати проблеми.

В таких умовах, я думаю, новому президенту буде дуже важко зжитися з нинішнім урядом. Але це, як я прогнозую, триватиме до березня 2020 року, коли мають відбутися чергові парламентські вибори. Ці дев'ять місяців Чапутовій треба буде протриматися, якщо відносини будуть напруженими, в чому я не сумніваюся. Фіцо зараз знаходиться під тиском, його рейтинг і популярність партії падають. Президентські вибори він, по суті, теж програв – його ставленик не пройшов. Фіцо буде поводитися агресивно. Тому і новому президенту доведеться бути більш жорсткою, ніж під час виборчої кампанії.

З АВТОРИТЕТОМ І ДОСВІДОМ ПОРОШЕНКА – СЛОВАЧЧИНИ СПОКІЙНІШЕ

- «Відпрацювавши» виборчу кампанію у себе вдома, що словацькі експерти думають про президентські перегони в Україні і їх головних фаворитів?

- Моя думка відображає позицію окремих словацьких експертів і полягає в тому, що з того спектру кандидатів, які мали реальну можливість брати участь у першому турі всеж таки Петро Порошенко був найкращим. Це підтверджують і його досвід, і авторитет на Заході, і результати у спротиві російській агресії, утвердження демократії в Україні. Це політик, який вже багато чого довів у своїй діяльності. Його переобрання було б черговим сильним сигналом Москві, яка не залишає спроб послабити Україну.

З іншого боку, звичайно, в інформаційному просторі Словаччини негативу у сприйнятті боротьби за президентське крісло в Україні додали корупційні скандали щодо «Укроборонпрому».

- Зараз багато говорять, порівнюють, проводять паралелі між Чапутовою та Зеленським. Зазначають, що, ось, нові обличчя прийшли в політику. Як ви це оцінюєте?

- У Словаччині також можна почути коментарі, які пов'язують перемогу Зузани Чапутової з успіхом у першому турі Володимира Зеленського. Головний акцент робиться на тому, що це люди з незаплямованою репутацією, які раніше не були пов'язані з політикою, приваблюють і консолідують виборців. Думаю, що це не зовсім коректне порівняння. При всій повазі до обох, хочу нагадати, що новий президент Словаччини все ж таки суспільною політикою займається більше 15 років. Вона – ніякий не новачок. Чапутова має величезний досвід, пов'язаний з розвитком суспільства, за нею стоїть реальна публічна робота.

Незалежно від результатів президентських виборів в Україні, у Росії не має з'явитися надія і можливість змінити політику Києва, добитися того, щоб країна відійшла від європейського стратегічного курсу. Для Словаччини це дуже важливо – бачити перспективи України як члена Євросоюзу і НАТО.

І зовнішньополітична лінія президента Зузани Чапутової дуже важлива і вигідна для України. Новий глава держави стане додатковою гарантією такої політики.

Андрій Лавренюк, Страсбург–Братислава

Фото: Marek Aurelius Pedziwol і NOVÝ ČAS

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-