Газова директива покладе край монополії на європейському ринку газу - Бузек

Газова директива покладе край монополії на європейському ринку газу - Бузек

Укрінформ
Газова директива, винесена на розгляд Європарламенту, поширює єдині європейські правила на всіх постачальників газу на ринок ЄС і не спрямована проти жодної країни або постачальника. 

Водночас, нове газове законодавство позначає кінець монополії  на європейському ринку природного газу. 

Про це у середу під час дебатів напередодні голосування щодо прийняття оновленої Газової директиви ЄС, яке має відбутися на пленарному засіданні Європарламенту у Брюсселі 4 квітня, заявив євродепутат Єжи Бузек, автор доповіді щодо спільних правил ЄС для внутрішнього ринку природного газу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«В таких питаннях, як енергетична безпека, постачання газу є делікатною та важкою справою. Ми маємо дедалі менше європейського газу, але ми дедалі більше його використовуємо. При цьому важливо забезпечити прозорість газового ринку, застосовувати положення європейського енергетичного союзу та недискримінаційні тарифи. Це, власне, й охоплює нова директива. І це кінець монополії на європейському ринку газу», - зазначив Єжи Бузек.

Він зауважив, що ЄС запізнився із прийняттям Газової директиви рівно на десять років, адже вперше цей документ був представлений у 2009 році під час чеського головування в Європейській Раді. Єжи Бузек висловив повагу до ініціативи європейської Комісії та мужності румунського головування Європейської Ради, завдяки яким документ було винесено на розгляд Європейського парламенту.

«Газова Директива після її доповнення включатиме всю газову інфраструктуру, яка входить або виходить з третіх країн на територію Євросоюзу, включаючи нові газопроводи. Важливо розуміти, що Директива не спрямована проти будь-кого, ані проти країни, ані проти постачальника. Якщо хтось із постачальників має проблеми з Директивою, це більше про його наміри, а не про те, що ми представили. Тому що ми представили закон Європейського Союзу, який діятиме на нашій території», - наголосив європейський політик.

Він підкреслив, що голосування, яке відбудеться завтра, означатиме лише завершення першого етапу важливої роботи, створить для неї необхідні правові рамки. Їх імплементація залежатиме від Європейської Комісії та від Європейського суду.

«Парламент буде супроводжувати та  наглядати, яким  чином виконуватиметься це європейське законодавство. Ми не погодимося з жодним трубопроводом, який буде спрямований проти нашої енергетичної безпеки або буде несумісним з нашими правилами. Такі трубопроводи не можуть бути підтримані, і до них не можуть застосовуватися будь-які ви з європейського закону. Це великий виклик, який постає перед Європарламентом та перед Єврокомісією», - зауважив депутат Європарламенту.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, дебати відбувалися бурхливо. Депутати переважно висловлювалися за посилення енергетичної незалежності та безпеки Євросоюзу, говорили про неприпустимість залежності ЄС від монопольних постачальників газу, оцінювали ризики, які пов’язані із введенням в дію  газопроводу «Північний потік 2». Були голоси, які закликали «прагматично» дивитися на цю проблему, «менше говорити про анексію Криму, а більше думати про надійність постачання газу до Європи».

Такі вислови стосовно Північного потоку 2 та ситуації в Україні Єжи Бузек прокоментував у заключному слові.

«Саме диверсифікація буде вирішальним фактором для оцінки таких проектів, без неї жодні «винятки» не будуть можливими. Ця директива не спрямована проти жодної країни. Наприклад, норвезькі постачальники не вбачають у ній жодної проблеми. Натомість, ми маємо сумніви (щодо намірів) тих постачальників, які вбачають у цьому проблему. Газова Директива застосовує єдиний європейський закон для усього Європейського Союзу, і Європейська Комісія стоятиме на сторожі дотримання цього закону», - сказав депутат Європарламенту.

Він завершив промову такими словами: «Ще одне слово про Україну. Ми маємо зробити все, щоб захистити цю країну, яка має особливі відносини з Європейським Союзом, від можливих загроз, які виникнуть у разі припинення постачання газу через цю країну. Це також є питанням справедливості».

Читайте також: Путін шантажує Україну на €2,3 мільярда – BILD

На хід парламентського обговорення відреагувало Представництво України при ЄС. 

«Важливий удар по планах Кремля зруйнувати енергетичну безпеку України та ЄС. Під час дебатів щодо спільних правил на ринку природного газу - переконлива опозиція Європейського Парламенту реалізації «Північного потоку 2» та підтримка збереження транзиту газу через Україну. Доповідач із цього питання Є. Бузек завершив засідання словами: ми маємо зробити все, аби уберегти Україну. Голосування за директиву завтра», - зазначив на у мережі Facebook Представник України при ЄС Посол Микола Точицький.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-