Проти компаній

Проти компаній "кухаря Путіна" подали сотні позовів на $14 мільйонів

Розслідування
Укрінформ
До компаній - монопольних постачальників продуктів харчування, пов'язаних із бізнесменом Євгеном Пригожиним, якого називають "кухарем Путіна", через неякісну їжі з 2011 року подано понад 700 позовів на суму 14 млн доларів.

Про це йдеться в черговому розслідуванні сайту "Проект".

Як стверджують автори розслідування, сума претензій за позовами, які подавали на компанії монопольного постачальника школи, дитячі садки, військові частини і санаторії, становила майже 900 мільйонів рублів (приблизно 14 млн доларів). Найчастіше їх подавали після того, як знаходили в їжі неїстівні речовини: комах, волосся, поліетилен. Деяка їжа не проходила санітарний контроль та була заражена інфекціями, такими як сальмонела, дизентерія, кишкова паличка, стафілокок. Лише 2019 року до досліджених "Проектом" компаній, пов'язаних із Пригожиним, було подано 29 позовів.

Останній випадок стався в грудні 2018 року, тоді компанія "Конкорд", якою керує Пригожин, опинилася в центрі скандалу з масовим захворюванням на дизентерію в московських дитячих садках. Влада Москви визнали факт масового зараження, а Слідчий комітет порушив за цим фактом кримінальну справу. Батьки постраждалих дітей подали колективний позов до компанії "Конкорд" з вимогою виплати компенсації.

Однак, незважаючи на всі претензії, за підрахунками "Проекту", компанії вигравали кожен четвертий поданий позов і подавали зустрічні - майже на три мільярди рублів (46 млн доларів).

Читайте також: ЗМІ: "Кухар Путіна" дав гроші на пропагандистське радіо у ЦАР

За фірмами, пов'язаними з "кухарем Путіна", залишається 90% ринку шкільного харчування, і вони продовжують отримувати держзамовлення. Їм вдалося заробити на харчуванні школярів та військових понад 139 мільярдів рублів, говориться в новому розслідуванні сайту "Проект" під назвою "Шеф і кухар. Розповідь про те, кого і як годує кремлівський ресторатор".

У "Конкорді", коментуючи розслідування, "Проект" назвали "інтернет-смітником, що існує за гроші Держдепу" й відмовилися відповідати на запитання.

Попереднє розслідування "Проекту" також було присвячене Євгену Пригожину. У ньому стверджувалося, що компанії, пов'язані з "кухарем Путіна", активно беруть участь в експансії Росії в Африці. Зокрема, працюють на Мадагаскарі і грають ключову роль у різних сферах життя цієї африканської країни - від видобутку корисних копалин до політики.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-