Стрілець із Крайстчерча пов'язаний з екстремістським

Стрілець із Крайстчерча пов'язаний з екстремістським "Рухом ідентичності" - Курц

Укрінформ
Австралієць Брентон Таррант, який здійснив смертельні атаки на мечеті в новозеландському місті Крайстчерч, мав фінансовий зв'язок з австрійським відділенням міжнародної правоекстремістської організації "Рух ідентичності".

Про це заявив федеральний канцлер Австрії Себастіан Курц після засідання уряду у вівторок, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Можна підтвердили фінансову підтримку і таким чином зв'язок між новозеландським убивцею та "Рухом ідентичності", - заявив Курц.

Він наголосив, що жоден вид екстремізму не повинен мати місця в Австрії, і влада країни боротиметься з будь-якою подібною небезпечною ідеологією всією силою закону.

За словами Курца, наразі розглядається можливість розпуску "Руху ідентичності" .

Раніше стало відомо, що Федеральна служба із захисту конституції та боротьби з тероризмом Австрії у понеділок увечері провела у Відні обшук у квартирі речника австрійського відділення міжнародної правоекстремістської організації "Рух ідентичності" Мартіна Зельнера. Обшук проходив за запитом прокуратури міста Грац, де ведуть розслідування стосовно Зельнера за підозрою в участі в терористичній організації після того, як йому надійшов грошовий переказ від австралійця Тарранта на суму 1,5 тис. євро задовго до теракту в Новій Зеландії.

Сам Зельнер підтвердив переказ із адреси електронної пошти, яка містила прізвище австралійського терориста. За його словами, він хотів повідомити про це пожертвування, однак не встиг. Щодо дати отримання грошей, то Зельнер висловився не чітко: спочатку він заявив, що отримав їх на початку 2018 року, а потім, що "на початку року". Водночас, австрієць з правоекстремістського руху запевнив, що не мав контактів та не зустрічався з австралійцем Таррантом.

Як повідомляв Укрінформ, громадянин Австралії Брентон Таррант, який здійснив смертельні атаки на мечеті в новозеландському місті Крайстчерч, захоплювався хрестоносцями та відвідав низку східноєвропейських країн, де в середньовіччі сталися видатні битви проти турків-османів.

Читайте також: Нова Зеландія розслідуватиме теракт в мечетях на найвищому рівні

Відповідно до опублікованих фотографій на його сторінці у Facebook, Таррант також перебував і в Австрії, ймовірна дата перебування у Відні – 26 листопада 2018 року, також він був у Каринтії, Зальцбурзі, Інсбруку.

Унаслідок нападу на дві мечеті у Новій Зеландії 15 березня загинули 50 осіб, ще 50 зазнали поранень. Незадовго до здійснення нападу 28-річний Таррант оприлюднив у соцмережах 74-сторінковий маніфест антиіммігрантського спрямування. Таррант вів пряму трансляцію розстрілу парафіян у мечеті Ан-Нур. Поліція заявила про затримання чотирьох осіб - трьох чоловіків і жінки.

17 березня Тарранта, головного підозрюваного у масовій стрілянині в двох мечетях у Новій Зеландії, заарештували до 5 квітня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-