Драма Орбана і Fidesz: вигнання популіста

Драма Орбана і Fidesz: вигнання популіста

Укрінформ
Європейці нарешті наважилися називати речі своїми іменами

Отож, це відбулося. 20 березня Політична асамблея Європейської народної партії (ЄНП, англійська абревіатура – EPP) більшістю голосів зупинила членство в ЄНП угорської партії Fidesz, представником якої є чинний прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан. Результати голосування є шокуючими – за таке рішення було віддано 190 голосів, і лише три голоси – подані проти.

Членство Fidesz в ЄНП було призупинено «з негайним ефектом»: угорська партія втратила право участі у будь-яких партійних зборах ЄНП, право голосу та право виступу на форумах ЄНП, право висувати своїх кандидатів від ЄНП на будь-які пости та посади.

«ЄНП є партією цінностей, і кожен член має дотримуватися принципів, які об’єднують нас. Сьогодні знайшла прояв внутрішня демократія. За запитом 13 партій-членів ЄНП ми проголосували за призупинення членства Fidesz до подальшого повідомлення. Це рішення не далося нам легко. Як партія батьків-основоположників (ЄС) та багатьох їхніх європейських наступників, ми маємо залишатися опорою цінностей. І наші партії-члени мають подавати приклад», – зазначив у ході засідання Політичної асамблеї ЄНП її голова Жозеф Доул (Joseph Daul).

Він додав, що ЄНП не може допускати компромісів у питаннях демократії, верховенства права, свободи преси, академічних свобод або прав меншин: «Анти-європейська риторика є неприйнятною. Має бути покладений край розбіжностям між ЄНП та Fidesz».

ВІДПОВІДЬ НА ТРИВАЛУ ЗУХВАЛІСТЬ

Напередодні угорський прем’єр вдався до неприкритого шантажу європейських партнерів, після того як керівництво ЄНП застерегло його від перетворення Брюсселя на «ворога-примару» та нагадало, що Fidesz входить та є складовою тих самих євроінституцій, проти яких піднімає голос.

Це відбулося після гучного скандалу. Він був спричинений атаками Віктора Орбана на Європейську комісію, проти якої та проти «інтриг Сороса» угорський прем’єр розгорнув справжню пропагандистську кампанію, звинувачуючи у змові задля того, щоб заполонити європейські країни мігрантами. Ця кампанія, яка була організована за бюджетні кошти, передбачала виготовлення та розміщення білбордів сумнівного змісту, відведення суцільних газетних шпальт у центральних «таблоїдах» Угорщини для антиєвропейських слоганів, а також розсилки «опитувальника» щодо європейської політики у сфері міграції до кожного угорського домогосподарства.

https://news.vice.com
https://news.vice.com

Ці дії були настільки широкомасштабними та зухвалими, що примусили Європейську Комісію відповідати – як заявами речників, так і оприлюдненням спеціальних комюніке, які доносили правдиву інформацію стосовно позиції ЄС і Єврокомісії у питаннях щодо регулювання міграційних процесів. Речник Єврокомісії Маргаритіс Шинас вичерпно схарактеризував ситуацію, що склалася.

«Ні, це не є відкритим конфліктом. Це не війна. Але це той випадок, коли народ Угорщини не отримує факти. Йому пропонують якісь альтернативні факти, фантазії або інші історії такого ґатунку. Ми будемо відповідати", – зазначив речник Єврокомісії. І Єврокомісія відповіла.

Варто нагадати, що у січні вже цього року Орбан підтримав ідею віце-прем'єра Італії Маттео Сальвіні (відомого своїми селфі на Красній площі у Москві в майці з зображенням Путіна, обіймами з Марі Ле Пен та скандальними заявами щодо окупованого Криму) про створення «консервативного альянсу» Польщі й Італії, який мав би намір відстоювати «християнську цивілізацію» на тлі «мусульманського засилля». Угорський урядовець відкрито пообіцяв «боротися» із франко-німецьким компромісом щодо міграційної політики та заявив про намір створити в Європі дві цивілізації, одна з яких будуватиме своє майбутнє на змішаній ісламській і християнській спадщині, а друга – в Центральній Європі – буде виключно християнською. Від такого поділу на «дві Європи» категорично застерігав президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер.

Фото: http://concretemedia.hu
Фото: http://concretemedia.hu

Власне, голоси «проти» виключення Fidesz зі списку партій-членів ЄНП і були викликані побоюваннями, що після такого вигнання партія під керівництвом Віктора Орбана шукатиме союзу із правими партіями в інших європейських країнах, і розколюватиме таким чином єдність Євросоюзу. Рішення, яке було прийнято Політичною асамблеєю щодо припинення членства угорської партії, говорить про те, що європейці, нарешті, наважилися називати речі своїми іменами. Адже немає нічого більш небезпечного, ніж ворог, який маскується під личиною друга.

Думка про "неєвропейську" природу Fidesz виникла не вчора. Віктор Орбан удостоївся сумнівної «честі» бути єдиним на цей час європейським політиком, якого на офіційному європейському форумі назвали брехуном. Укрінформ писав про цей випадок. У ході саміту ЄС 14 грудня минулого року президент Єврокомісії назвав Орбана «джерелом дезінформації та фейкових новин».

ЩО ДАЛІ?

Треба зауважити, що ЄНП була і залишається однією з найбільш впливових європейських політичних сил. Достатньо зауважити, що вона стабільно, попри всі політичні вітри, утримує більшість в Європейському парламенті, її представники посідають ключові позиції в Євроінституціях. Достатньо сказати, що до цієї партії входить нинішній президент Європейської ради Дональд Туск, як входив і попередній, колишній прем’єр Бельгії Герман ван Ромпей. Колишній президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу, як і Жан Клод-Юнкер, який очолює Єврокомісію зараз, також належать до цієї політичної родини. Є підстави припускати, що представник ЄНП, віце-президент німецького Християнсько-демократичного союзу Манфред Вебер очолить наступний склад Європейської комісії, що, безумовно, великою мірою залежатиме від майбутньої структури Європейського парламенту.

Орбан Фото: Xinhua News Agency/PA Images
Орбан Фото: Xinhua News Agency/PA Images

З цієї точки зору призупинення членства Fidesz у ЄНП є безумовним ударом по цій партії та особисто по Віктору Орбану, принаймні, якщо продовжувати вважати його європейським політиком. Найбільш сумним у цій ситуації є те, що заручником такої політичної гри «на пониження» проти європейських цінностей, яку Віктор Орбан розгорнув під акомпанемент заохочувальних голосів та заохочень іншого ґатунку із Кремля, став народ Угорщини, який по праву, ментально та історично, належить до європейської цивілізації.

Що буде далі? Далі, вже у травні, будуть європейські вибори, які створять нову політичну екосистему в усьому Євросоюзі. У цьому контексті Орбан та йому подібні європейські діячі вже скоїли свою «чорну справу» хоча б тим, що сприяли зростанню в Європі правого популізму під «антимігрантськими» гаслами та посіяли зерна зневіри у власних громадян, та у певної кількості європейців, у незламності тих самих ліберальних цінностей, на яких стоїть вся надбудова Європейського Союзу.

Втім, не все ще втрачено. ЄНП створила Оціночний комітет під головуванням Германа ван Ромпея, до якого увійшли також колишній президент Європарламенту Ганс-Герт Поттерінг і колишній канцлер Австрії Вольфганг Шюссель. Цій структурі доручено підготувати доповідь щодо діяльності Fidesz, зокрема, оцінити усунення причин, які призвели до призупинення членства угорської партії в ЄНП. Коли така доповідь може відбутися – залишається відкритим питанням. Як і те, чи вважає Віктор Орбан свою поведінку та поведінку власної політичної сили помилкою, або ж – принципово наполягатиме на своїх скептичних до всього великого Європейського проекту, якщо не сказати – на анти-європейських поглядах.

ЄНП, як вже зазначалося, є великою політичною родиною, де знайшлося місце й для двох українських партій. Об’єднана опозиція ВО «Батьківщина» та Партія «Удар» Віталія Кличка (орфографію взято із сайту ЄНП) – були включені на правах партій із країн поза меж Євросоюзу, але які поділяють європейські цінності. З одного боку, цей факт можливо розцінювати як підтвердження європейської орієнтації згаданих партій. З іншого – як засторогу, у тому числі й на адресу цих партій: популізм надалі не залишатиметься безкарним. Ані в Європі, ані в самій Україні. Приклад Fidesz та Віктора Орбана є яскравим тому підтвердженням.

Дмитро Шкурко, Брюссель

Перше фото Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-