Туск оголосив про можливість перенесення Brexit на 30 червня

Туск оголосив про можливість перенесення Brexit на 30 червня

Оновлено
Укрінформ
Президент Європейської Ради щойно оголосив, що за результатами переговорів з прем'єр-міністром Британії Терезою Мей вихід цієї країни з Євросоюзу може бути відкладено до 30 червня.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Прем’єр-міністр Великої Британії звернулася із пропозицією переглянути так звану Страсбурзьку домовленість з Європейською Комісією та продовжити період реалізації статті 50 (Brexit) до 30 червня 2019 року. Лише щойно я мав телефонну розмову з прем’єр-міністром Мей щодо цієї пропозиції. У світлі консультацій, які я проводив протягом кількох минулих днів, я переконаний, що коротке відтермінування буде можливим. Але воно буде обумовлено позитивним голосуванням навколо Угоди про вихід у Палати Представників (Великобританії) наступного тижня. Питання залишається відкритим щодо тривалості такого продовження», - зазначив Дональд Туск.

Він зауважив, що пропозиція прем’єр-міністра Мей щодо перенесення терміну Brexit на 30 червня має свої переваги, але воно створює серію питань правової та політичної природи. Лідери ЄС обговорюватимуть це завтра під час зустрічі у Брюсселі. Така пропозиція, за словами Дональда Туска, не несе додаткових ризиків, особливо, якщо таке рішення зможе допомогти процесу ратифікації у Великої Британії.

«В цей час я не передбачаю скликання надзвичайного засідання Європейської Ради. Якщо лідери підтримують мої рекомендації і якщо будуть позитивні результати голосування у Палаті Представників наступного тижня, ми зможемо завершити та формалізувати рішення щодо продовження за письмовою процедурою. Разом з тим, якщо в тому буде необхідність, я не буду вагатися, аби запросити членів Європейської Ради на зустріч до Брюсселя вже наступного тижня», - сказав Президент Європейської Ради.

Читайте також: Мей хоче відкласти Brexit на три місяці, Єврокомісія - проти

За його словами, навіть якщо надія щодо остаточного успіху може здаватися хиткою, або навіть ілюзорною, втома від Brexit стає дедалі більш помітною, і є виправданою. "Але ми не можемо припиняти пошук позитивного рішення до останнього моменту, позитивного рішення", - підсумував Туск.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-