Скільки суверенних інтернетів потрібно Росії?

Скільки суверенних інтернетів потрібно Росії?

Укрінформ
Підготовка до війни і розпил коштів - два боки однієї медалі

12 березня в РФ був зроблений ще один крок до так званого «суверенного російського інтернету». Повідомлено про початок створення власної російської Мережі. Причому те, як це було подано в інформпросторі, викликає деякі питання. Не менш дивним є й те, що це повідомлення, доволі розгорнуте, з безліччю подробиць, було всього лише продубльовано російськими медіа, без аналітики і розбору його суті IT-фахівцями.

Одне слово, є гарний привід поговорити про такі дивні речі.

Фото: Антон Карлинер/«Новая Газета»
Фото: Антон Карлінер/«Новая Газета»

НАВІЩО ЛІЗТИ ПОПЕРЕД БАТЬКА У МЕРЕЖУ?

Зрозуміло, що у нинішній Росії з її судовою системою зайве говорити про якісь юридичні моменти. Але, з іншого боку, все ж корисно, оскільки «російський рейх», як і третій, любить більш-менш акуратно оформляти свої дії. Отже, стежимо за руками політиків, юристів і чиновників. Законопроект про захист російського інтернету від загроз з боку інших держав, що передбачає відключення Рунету від світової мережі (простіше кажучи, закон про «суверенний інтернет»), був прийнятий Держдумою ще 12 лютого. Однак - лише у першому читанні.

Тобто до завершення процедури ще досить далеко (друге-третє читання, прийняття Радою Федерації, підписання президентом). Створення закритого Рунету ще не стало законом, а газета «Известия», не така офіціозна як «Российская», однак до влади не менш близька, публікує великий і досить докладний матеріал про те, що «Вооруженные силы РФ приступили к созданию суверенного интернета». При цьому джерелом інформації, на яке дається посилання, названі не якісь там аноніми, а усе Міноборони РФ. Зрозуміло, що в Росії з її законами про секретність, прийнятими після початку агресії проти України, такі публікації даються тільки після найвищої резолюції.

Що ж вирішили повідомити Urbi et Orbi Кремль і Міноборони: «Закрытая система обмена цифровой информацией уже получила название: мультисервисная транспортная сеть связи – МТСС (хм-м, МТС+СС – гарне ім'ячко). Первый этап работ завершится к концу 2019-го, а полностью она будет готова через два года, сообщили «Известиям» в Минобороны. У МТСС появится собственный поисковик, а для ее независимого функционирования военные проложат волоконно-оптический кабель через Арктику. По мнению экспертов, опыт создания такой системы пригодится при формировании национальной сети».

БІЛЬШЕ СУВЕРЕННИХ РУНЕТІВ - ХОРОШИХ І РІЗНИХ

А тепер - увага! - найважливіше, і особливо чомусь не зазначене: «Наравне с защищенным российским сегментом Всемирной сети, проект создания которого сейчас обсуждается, МТСС должна обеспечить электронную безопасность страны, считают специалисты по кибербезопасности».

Уловлюєте, в чому цимес? Цей міноборонівський МТСС - зовсім не той «суверенний інтернет», який поки що пройшов лише перше читання в Держдумі. Цей - зовсім інший, з окремим бюджетом і БЕЗ будь-якого проходження через парламент. А забезпечувати електронну безпеку РФ обидва Рунети будуть «нарівні», коли зіллються у пристрасті. Якщо зіллються - тобто якщо виявляться сумісними. А якщо ні - так це ж ще краще! З'явиться окремий кошторис на суміщення усіляких протоколів, кодувань тощо.

Але якщо вже мова зайшла про гроші ... Бюджет того цивільного суверенного Рунету починався з жалюгідних пари мільярдів рублів, поки не підскочив, за голосно оголошеними підрахунками експертів, до щорічних 130 млрд рублів (близько 2 млрд доларів). Через що усі остовпіли спочатку, але все ж проковтнули.

Це, однак, було не тільки перше читання, а й лише перший етап. Виявилося, що одного суверенного інтернету Росії мало, тому потрібно робити відразу два. І якщо перший, цивільний, здавався дорогуватим, то скільки буде коштувати другий - взагалі не повідомляється. Продукт Міноборони - значить, можна списати по закритій статті витрат. А це просто Клондайк, золотий дощ. При всьому тому ось уже третій день з цього приводу немає ніяких коментарів, ніяких «розборів польотів». Ось це високий клас.

Але чому? Усі втомилися від розбору теми або усі просто не помітили дрібної деталі, окремо «другого» сРунету (суверенного Рунету)? Не знаю, не знаю. Мені здається, що бояться торкатися теми, в якій професійний розбір загрожує статтею за розголошення секретних даних.

ПОГАНА НОВИНА. І ХОРОША

Однак сюжет «розпил» - у цій історії, безумовно, дуже важливий - не має відволікати увагу від другого сюжету, менш нешкідливого, щоб не сказати - зловісного.

«Корисні ідіоти» продовжують верещати про важливість підтримки з Росією різноманітних зв'язків - культурних, економічних, в тому числі - газових. А Росія тим часом продовжує готувати свою окрему, відрізану, як шмат, інфраструктуру війни — у найрізноманітніших галузях життєзабезпечення. Розгортання - причому таке оперативне, протягом лише двох років - автономного військового інтернету за красномовністю можна порівняти з обладнанням польових госпіталів біля чиїхось кордонів.

Але оскільки «всесвітня павутина» кордонів не має, то і загроза ця - всьому світу. Адже зрозуміло, що якісь серйозні заходи проти Росії у світовому Інтернеті могли б бути лише у разі поведінки вже вкрай непристойної. Однак, створюючи ізольований військовий інтернет, Ерефія показує світу, що, в принципі, готова на будь-яку, в тому числі найбільш непристойну поведінку. І для України це, звичайно, погана новина.

Але є і хороша. Давно вже помічено, що російські силовики, м'яко кажучи, кепські фахівці в IT-технологіях. Тому висока ймовірність того, що робота над сРунетом буде довгою, дуже витратною, а за ефективністю та ефектом - схожою на поєдинок Роскомнагляду з добрим молодцем Павлом Дуровим верхи на Telergam`і.

Взагалі, що таке великобюджетний стартап по-російськи, чудово видно і на іншому прикладі. Якраз 13 березня пішов у відставку Сергій Карутін, генеральний конструктор російської супутникової системи навігації ГЛОНАСС. Що ж так? Посаду генконструктора він обійняв у 2015 році. А у 2020-му завершується термін діючої федеральної цільової програми ГЛОНАСС, в зв'язку з чим Карутіну довелося б звітувати за це аж ніяк не процвітаюче підприємство. Тепер же він уникне цієї участі, і буде сидіти (у хорошому сенсі) в іншому, куди більш безпечному кріслі - глави «Роскартографії».

Без сумніву, розвиток двох автономних Рунетів буде відбуватися приблизно за однією і тією самою схемою (для загального розуміння - з ГЛОНАСС Кремль мучиться з 2001 року). Тому вище ніс, земляни. За такої ефективності російської «владної вертикалі» висока ймовірність того, що «Хроніка пікіруючого рейтингу» Путіна виявиться більш крутою і швидкою, ніж кероване ним сповзання до великої війни.

Але не розслабляємося. Шанси на це великі, проте не абсолютні.

Олег Кудрін, Рига

Перше фото:Антон Карлінер / «Новая Газета»

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-