Президент Естонії в ООН: Треба називати речі своїми іменами - у Європі йде війна

Президент Естонії в ООН: Треба називати речі своїми іменами - у Європі йде війна

Ексклюзив
Укрінформ
Президент Естонії Керсті Кальюлайд закликала звільнити українських моряків та інших бранців Кремля а також не забувати, що посеред Європи триває війна.

Про це вона заявила у вівторок, 12 березня, на прес-конференції “Жінки у владі” у штаб-квартирі ООН, відповідаючи на питання власного кореспондента Укрінформу

“Я справді готова додати свій голос до всіх, хто закликає: “Будь-ласка, відпустіть цих людей, які ув’язнені, моряків та інших людей, які перебувають у в’язницях!” - відповіла вона на питання кореспондента Укрінформу щодо впливу п’яти років війни Росії проти України на сотні тисяч жінок, і у тому числі на рідних військовополонених українських моряків Романа Мокряка та Андрія Оприска - Наталю Мокряк та Ольгу Оприско, які вчора виступали в ООН.

На думку Кальюлайд, необхідно “знайти рішення цього довготривалого конфлікту, який триває просто посеред нашої Європи”. Вона також згадала про Грузію, приклад ще одного конфлікту у Європі.

Читайте також: Кнайссль у Москві закликала РФ звільнити українських моряків, Сенцова та Балуха

“Потрібно називати речі своїми іменами. В Європі йде війна. Ми можемо намагатися цього не помічати, але у нашій розвиненій Європі більше мільйона внутрішньо переміщених осіб, біженців, в Україні”, - заявила президент Естонії.

Підсумовуючи, вона додала, що важливо не мовчати, а правильні слова можуть бути не менш важливими за дії.

“Знаєте, ми не лише маємо діяти. Іноді важливо і говорити. Бо, коли ми не мовчимо, ми вже рухаємося до стану, у якому буде можливо знайти реальні рішення”, - підсумувала вона.

Як повідомлялося, 25 листопада 2018 року прикордонні кораблі Російської Федерації у районі Керченської протоки обстріляли і захопили три українських військових кораблі, які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя, а також 24 моряків. Наразі вони знаходяться у Москві, в СІЗО. Всі вони визнали себе військовополоненими.

18 грудня 2018 року, Генасамблея ООН в ухваленій більшістю голосів резолюції про мілітаризацію Криму висловила серйозне занепокоєння "безпідставним нападом на українські кораблі, пораненням і захопленням їхніх екіпажів" і закликала негайно їх звільнити.

20 лютого 2019 року Президент України Петро Порошенко передав генеральному секретарю ООН Антоніу Гутеррешу колективний лист з проханням боротися за звільнення заручників Кремля.

Фото: Георгій Тихий

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-