ЄС погодив правовий захист для активних громадян-викривачів

ЄС погодив правовий захист для активних громадян-викривачів

Укрінформ
Європарламент та країни-члени ЄС досягли у вівторок попередньої згоди щодо запровадження нових правил правового захисту для активних громадян, які піднімають свій голос проти порушень законодавства Євросоюзу.

Повідомлення про це розміщено на сайті Європейської Комісії.

“Ми маємо захистити викривачів проти покарання, звільнення з роботи або пониження у посаді, проти судового переслідування за те, що вони роблять на користь усьому суспільству. Ці правила захисту діятимуть на всій території ЄС, що дозволить цим людям діяти ще більш активно в багатьох сферах. Це допоможе боротися із зловживаннями, корупцією, зі спробами уникнути корпоративного оподаткування або спричинити шкоду для здоров’я людей або для довкілля», - зауважив з цього приводу перший віце-президент Єврокомісії Франс Тіммерманс (Frans Timmermans).

Нові правила щодо захисту викривачів були запропоновані Єврокомісією у квітні 2018 року. Вони охоплюють широке коло сфер у європейському законодавстві, включаючи боротьбу із відмиванням грошей, ухиленням від податків, заходи із захисту баз даних, дотримання фінансових інтересів ЄС, забезпечення безпеки продуктів харчування та інших товарів, охорони довкілля та ядерної безпеки.

Читайте також: Єврокомісія оприлюднила доповідь про посилення захисту жертв терору в ЄС

Викривачі мають можливість спробувати вирішити правове порушення в межах своєї організації або структури, якщо така дія не пов’язана із ризиком помсти. В інших випадках вони можуть звертатися прямо до правоохоронних органів на рівні, який вважають за доцільне. Якщо це не спрацьовує, наприклад, внаслідок конфлікту інтересів або змови місцевої влади із порушниками закону, викривачі можуть виносити проблему на суд громадськості через ЗМІ. Останнє положення захищає викривачів, які виступають як джерело інформації для проведення журналістських розслідувань.

Погоджені пропозиції мають пройти етап формального затвердження Європарламентом та Радою ЄС перед набуттям чинності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-