Три події світу. Заклик Макрона, гра Орбана та нотація Йованович

Три події світу. Заклик Макрона, гра Орбана та нотація Йованович

Укрінформ
Віктор Орбан публічно не виключив виходу партії «Фідес» з лав Європейської народної партії.

Еммануель Макрон приміряв на себе тогу рятівника Європи, проте поки що без особливого успіху. Марі Йованович без зайвої дипломатичності висловилася про ситуацію всередині України.

Президент Франції, витримавши гросмейстерську паузу та проконсультувавшись з Ангелою Меркель, звернувся до європейців. Еммануель Макрон послідовно позиціонує себе як політик континентального масштабу, намагаючись, серед іншого, дати асиметричну відповідь «жовтим жилетам», протести яких перейшли з минулого року у 2019-й  і не мають намірів вщухати.

Макрон
Еммануель Макрон

Макрон пропонує зберегти європейську єдність, створити нові структуру для захисту демократії у Старому Світі та убезпечити його політичні сили від фінансування ззовні. На його думку, доцільно буде переосмислити Шенгенську зону та укласти договір про оборону та безпеку. Лідер Франції закликав європейські держави створювати робочі місця та захищати довкілля.

Навряд чи можна сказати, що звернення Макрона підтримано всіма європейцями, проте воно стало предметом обговорення в інтелектуальних та експертних колах.  Асиметрично на виступ Еммануеля Макрон відповів один з ветеранів європейської політики, прем’єр Угорщини Віктор Орбан.

Віктор Орбан Фото: Xinhua News Agency/PA Images
Віктор Орбан Фото: Xinhua News Agency/PA Images

Він не виключив, що керована ним партія «Фідес» вийде з лав Європейської народної партії у світлі конфлікту між Будапештом та Брюсселем.  Як відомо, до числа своїх ворогів угорський уряд нещодавно додав президента Європейської Комісії Жана-Клода Юнкера, проти якого веде інформаційну кампанію з не меншим ентузіазмом, ніж проти Джорджа Сороса. І ця тональність навряд чи засвідчить стабілізацію ситуацію всередині Європи. Угорщина опирається на підтримку та розуміння з боку Польщі, де 8 березня офіційно представили Бартоша Ціхоцького як наступного посла в Україні. Цей дипломат буде  непростим співрозмовником для українських високопосадовців.

Марі Йованович
Марі Йованович

Відкинувши умовності, посол США в Україні Марі Йованович скористалася нагодою, щоб висловити власне бачення останніх резонансних рішень в Україні. Вона назвала відступом у боротьбі з корупцією скасування Конституційним Судом статті КПК про покарання за незаконне збагачення чиновників та піддала критиці низку кандидатів на посади суддів Верховного Суду. Американський дипломат закликала змінити керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького (у цьому її підтримав і заступник держсекретаря Девід Гейл) та скасувати депутатський імунітет для наступних скликань Верховної Ради. На думку пані Йованович, тітушки не повинні завадити проведенню демократичних та чесних виборів в Україні. Шкода, що досвідчений дипломат, яка працювала у Києві ще наприкінці 90-х, не знайшла іншої тональності виступу, адже її слова можуть створити ілюзію, що у Вашингтоні не зацікавлені у стратегічному партнерстві з Україною, і це дасть імпульс активізації проросійських сил. 

Євген МАГДА, Інститут світової політики

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-