У латвійському Адажі відкрили штаб інтернаціональної дивізії НАТО «Північ»

У латвійському Адажі відкрили штаб інтернаціональної дивізії НАТО «Північ»

Укрінформ
Штаб міжнародної дивізії НАТО «Північ», що складається з латвійських, естонських і датських військовослужбовців, був відкритий в п'ятницю в латвійській військовій базі в Адажі.

Про це повідомляє портал латвійського національного телерадіомовлення LSM.

«Тут (у дівізійному багатонаціональному штабі «Північ», - ред.) відбуватиметься все планування оборони нашого регіону, якщо хтось захоче атакувати нас. Якщо солдат отримує команду, то повинен бути командир, який цю команду віддає, який знає, де він перебуває, та що він буде робити», — сказав міністр оборони Латвії Артіс Пабрікс.

Читайте також: Столтенберг підкреслив роль жінок у забезпеченні сталого миру

Також на відкритті штабу були присутні міністри оборони Данії та Естонії Клаус Йорт Фредеріксен і Юрі Луйк. При повному розгортанні в штабі нестимуть службу понад 100 офіцерів і солдатів.

Командування штабу на першому етапі довірили датському генерал-майору Флемінгу Матіасену.

«Ми розглядали різні варіанти розташування штабу. Всі три країни домовилися, що Адажі - найкраще місце. Воно розташоване в центрі Балтійського регіону, що дозволяє швидко дістатися в будь-яку його точку. Розташування всередині великої військової бази - теж великий плюс. Але, звичайно, щоб забезпечити всю необхідну інфраструктуру та людей, потрібен час. Це процес», - уточнив Матіасен.

Читайте також: Президент Польщі та генсек НАТО обговорили у Варшаві підтримку України

Новий дивізійний штаб повністю відповідає операційному аналізу НАТО і стане частиною загального ланцюжка командування, він відповідатиме за оборону в Балтійському регіоні. Герб нової військової одиниці та її девіз «Швидкий і Гострий» - такі ж, як у датської сухопутної дивізії. Передбачається, що саме остання і сформує кістяк «Півночі». В розпорядженні данців, згідно з відкритими джерелами, є батальйони механізованої піхоти, розвідки і важкої бронетехніки.

Нагадаємо: в середині лютого міністри оборони Естонії, Латвії та Данії підписали в Брюсселі угоду про взаєморозуміння з питання формування Штабу Північної дивізії НАТО, що служить основою для роботи нового міжнародного штабу. Державами-засновниками Північної дивізії стали Естонія, Латвія і Данія. Відділення штабу дивізії в мирний час розмістяться, в основному, в Адажі (Латвія) та Карупі (Данія).

Читайте також: Столтенберг: Відповідь НАТО на дії Росії буде скоординованою і виваженою

Крім держав-засновників, до діяльності Північної дивізії будуть залучатися також військові підрозділи інших союзників, і, насамперед, країн, забезпечують військову присутність союзницьких підрозділів у Балтійському регіоні. Після того, як штаб приступить до роботи, очікується підключення до його роботи інших регіональних партнерів.

Штаб повинен досягти первинної оперативної готовності в першому півріччі 2019 року, повна готовність - протягом декількох років.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-