Три події світу. Невдачі Трампа, в’юнкий Лукашенко та чорноморський вектор

Три події світу. Невдачі Трампа, в’юнкий Лукашенко та чорноморський вектор

Укрінформ
Трамп не переконав Ким Чен Ина у необхідності денуклеаризації КНДР, Лукашенко провів розмову з країною, Чорне море привертає увагу світової дипломатії

Дональд Трамп не зумів переконати Ким Чен Ина у необхідності денуклеаризації КНДР, і не став приховувати розчарування цим. До того ж юрист Трампа Майкл Коен дав компрометуючі 45-го президента США свідчення. Перший та єдиний президент Білорусі провів чергову 7-годинну розмову з країною. Ситуація в Чорноморському басейні залишається в зоні підвищеної уваги світової дипломатії.

Президенту США потрібні зовнішньополітичні успіхи, і спілкування у столиці В’єтнаму з лідером КНДР могли подарувати їх. Проте Ким Чен Ин не розтанув від публічних компліментів з боку Дональда Трампа та не подарував тому можливість для зовнішньополітичного тріумфа. Нічого дивного, адже Пхеньян тримає рівняння, серед іншого, на Москву та Пекін, а там навряд чи прагнуть посилення зовнішньополітичного авторитету США. Цікаво, чи згадували під час перемовин у Ханої Будапештський меморандум, який дозволив позбавити на початку 90-х ядерного арсеналу Україну? І який відгомін мали локальні зіткнення двох ядерних держав – Індії та Пакистану?

Майкл Коен  / Фото: Getty Images/Global Images Ukraine
Майкл Коен / Фото: Getty Images/Global Images Ukraine

Тим часом адвокат Трампа Майкл Коен вирішив дати свідчення Конгресу, і їх тональність навряд чи сподобається його колишньому клієнту. Коен стверджує, що займався підкупом та брехав за наполяганням Трампа, і це навряд чи посилює позиції президента США у його протистоянні з законодавцями. Обговорювати вірогідність імпічменту нині не варто, проте не виключено, що демократи у Палаті представників захочуть взяти реванш за атаку республіканців на Білла Клінтона 20 років тому.

Олександр Лукашенко / Фото: http://president.gov.by
Олександр Лукашенко / Фото: http://president.gov.by

Олександру Лукашенку імпічмент не загрожує, його парламент виглядає абсолютно контрольованим. Проте президент Білорусі пішов на другу поспіль 7-годинну «Розмову з країною», під час якої не лише отримав книжку «Гібридна агресія Росії: уроки для Європи», але і роздавав цінні вказівки, запевняв, що у Путіна немає планів поглинути Білорусь  та запевняв, що за його правління перевороту у Білорусі не буде. Відчуваючи себе гарантом стабільності, Лукашенко пообіцяв вшосте піти на президентські вибори, дата проведення яких залишається на сьогодні не визначеною.  Незмінний президент Білорусі постійно маневрує між різними полюсами, намагаючись не втратити владу та не перетворитися на голову суб’єкта РФ. 

Волкер , Петро Порошенко
Курт Волкер , Петро Порошенко

Тим часом Чорне море привертає до себе увагу світової дипломатії. Представник Державного департаменту по Україні Курт Волкер провів переговори з різними українськими політиками на борту ракетного есмінця Donald Cook. Місце доволі символічне, це вже не «дипломатія канонерок», але чітка демонстрація зацікавленості США у стабільності ситуації у Чорному морі. Схоже, військово-морська присутність Штатів (нехай і тимчасова) надихнула Павла Клімкіна на обіцянку перетворити Чорне море на Бермудський трикутник для Росії. 

Євген МАГДА, Інститут світової політики

Перше фото: АА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-