Слухання екс-адвоката Трампа, або Чого досі не сказав Мюллер

Слухання екс-адвоката Трампа, або Чого досі не сказав Мюллер

Укрінформ
Заяви Коена стали свого роду анонсом для оприлюднення висновків "російського" розслідування спецпрокурора Мюллера

Колишній адвокат Трампа Майкл Коен у середу зробив ряд резонансних заяв на слуханнях у Комітеті з питань нагляду Палати представників США. Резонансних настільки, що зникають будь-які сумніви у наявності (й очевидно не одного тому) компромату на Трампа в офісі спецпрокурора США. А Мюллер, як відомо, вже ближчими днями може оголосити про завершення "російського розслідування", висновки якого стануть вирішальними для новітньої історії президентства в Сполучених Штатах.

ХТО ТАКИЙ КОЕН І ЧОМУ ВІН “ЗАГОВОРИВ”

Майкл Коен – це саме той юрист, який упродовж багатьох років "вирулював" складні проблеми для Дональда Трампа. А після гучного обшуку ФБР рік тому в його квартирі в Нью-Йорку адвокат був вимушений почати співпрацювати з офісом спецпрокурора Мюллера. Коена зловили на тому, що він збрехав слідству й Конгресу США під присягою, а також на шахрайстві з фінансами. За це він згодом і отримав вирок із трирічним ув'язненням, який набирає чинності вже наступного місяця. Втім, як заявив у середу сам Коен, він збрехав під присягою, бо вигороджував свого покровителя. Але зараз ситуація змінилася, і його колишній шеф тепер погрожує йому та його родині. Тому, як зазначив юрист, він готовий розповісти всю правду.

Майкл Коен / Фото: Bloomberg
Майкл Коен / Фото: Bloomberg

Слухання почалися з виступу Коена перед конгресменами, де він висловив прямі звинувачення: Трамп - расист, Трамп - шахрай, Трамп - брехун. Далі він розшифрував все, що мав на увазі.

Загалом, за майже сім годин засідання комітету, Коен висловив кілька десятків позицій, які претендують на серйозні (іноді навіть сенсаційні) звинувачення проти нинішнього хазяїна Білого дому. Тож, зупинимося на найбільш гучних.

ПРЕЗИДЕНТ БРЕХАВ І НЕ РАЗ?

Насамперед, Коен заявив, що Трамп дуже добре знав про те, що його помічник Роджер Стоун перебував під час виборчої кампанії в контакті з WikiLeaks, щоб оприлюднити викрадений російськими хакерами компромат на демократів.

Роджер Стоун / Фото: MARK WILSON/GETTY IMAGES
Роджер Стоун / Фото: MARK WILSON/GETTY IMAGES

"Багато людей запитували мене, чи знав пан Трамп про публікацію "хакнутих" електронних листів Національного комітету Демократичної партії перед тим, як це сталося. Відповідь – так", - підкреслив колишній адвокат президента. Він зауважив, що особисто чув, як Трамп обговорював це з Роджером Стоуном по гучному зв'язку.

Це стало однією з найперших "сенсацій", оскільки саме зараз у Вашингтоні триває розгляд справи Стоуна, і він разом із президентом Трампом в унісон заперечують ці факти.

Другим пікантним моментом стало те, що Дональд Трамп, як виявилося, знав про виплату "відступних" у розмірі 130 тисяч доларів акторці дорослого кіно Стормі Деніелс, що президент категорично заперечував раніше. Більше того, як зазначив Коен, Трамп наказав йому заплатити самому, й потім компенсував це окремими виплатами з власного рахунку. Копію одного з таких чеків на 35 тисяч доларів Коен представив як доказ у Конгресі. Натомість, зрозуміло, що довести факт призначення цих грошей саме як "компенсації відступних" практично неможливо, якщо Трамп особисто не зізнається в цьому.

Крім того, Коен надав комітету інші документи, серед яких копії фінансових звітів Трампа за 2011-2013 рр. для Deutsche Bank, а також листи з погрозами для навчальних закладів, де навчався юний Трамп, щоб вони не публікували даних про його успішність.

"Коли я кажу, що він шахрай, то маю на увазі людину, яка заявляє про себе, що вона – геніальна й водночас наказує мені погрожувати його школі, його коледжу, колегії коледжу, щоб вони ніколи не оприлюднювали його атестатів або балів за тестами", - пояснив колишній адвокат Трампа.

ПРО СПРАВИ З РОСІЄЮ

Ще однією гучною заявою Коена стало звинувачення на адресу президента, що він, примусив його брехати під присягою про бізнес The Trump Organization у Росії, який продовжував таємно існувати в період президентської кампанії.

Фото: Spencer Platt/Getty
Фото: Spencer Platt/Getty

"Він (Дональд Трамп – ред.) міг дивитися мені в очі й казати, що у нас у Росії немає бізнесу, а потім вийти й брехати американському народу, стверджуючи те саме", - заявив Коен перед конгресовим комітетом.

Як пояснив юрист, цей бізнес полягав у будівництві Trump Tower у Москві. А головними особами в даній справі з початком президентської кампанії в США стали діти нинішнього президента – Іванка і Дональд-молодший. Як підкреслив екс-адвокат Трампа, він провів із ними як мінімум десять брифінгів з цього питання.

Насправді, така заява може спричинити проблеми для Дона-молодшого, оскільки він у 2017 році заявив Конгресу, що був "поверхово обізнаний" у справі. Але, звісно, найбільші наслідки від цього може відчути батько-президент.

"Дональд Трамп знав і вів переговори з Москвою впродовж всієї кампанії і брехав про це. Він брехав, тому що не очікував перемоги на виборах. Він також брехав про це, тому що хотів заробити сотні мільйонів доларів на московському проекті нерухомості", - заявив Коен.

Водночас, аби розставити крапки над "і" колишній адвокат Трампа у відповідях конгресменам зазначив, що не має прямих доказів змови кампанії Трампа з Росією. Крім того, за його словами, він ніколи не був у Празі. Це не підтвердило висновки досьє британського екс-розвідника Крістофера Стіла, який стверджував, що Коен у 2016 році мав таємний контакт у чеській столиці з російським посадовцем.

МИРНОЇ ПЕРЕДАЧІ ВЛАДИ НЕ БУДЕ!?

Екс-адвокат президента також підтвердив, що Дональд Трамп ненавидів Барака Обаму та з великою зневагою ставиться до афроамериканського населення Америки. "Він сказав мені, що чорношкірі ніколи не проголосують за нього, бо вони занадто тупі", - заявив Коен, пояснюючи, чому назвав Дональда Трампа расистом.

Наостанок він присоромив республіканців у Конгресі, які досі захищають Трампа. "Я несу відповідальність за вашу дурість, бо впродовж десяти років робив те ж саме, що ви робите зараз... Я можу тільки застерегти. Ті, хто, як і я свого часу, сліпо підкоряються Трампу, постраждають від наслідків, від яких зараз страждаю я", - заявив екс-адвокат Трампа.

Він також наголосив, що однією з причин, чому він погодився на відкриті слухання, є його побоювання, що Трамп ні за що не віддасть можливості, які для нього відкриває Білий дім. "Я остерігаюся, що в разі, якщо він програє президентські вибори 2020 року, мирної передачі влади не відбудеться", - заявив наближений донедавна до президента юрист.

При цьому, Коен зауважив, що погодився свідчити не одразу через погрози з боку Трампа родині адвоката. "Для того, щоб уразити мене, Трамп намагається уразити мою родину", - підкреслив він.

ВІДПОВІДЬ НА ЗВИНУВАЧЕННЯ КОЕНА

У Трампа відреагували прогнозовано, використавши тільки один аргумент. Так, речниця Білого дому назвала Коена "брехуном", оскільки він уже отримав вирок суду за неправдиві свідчення під присягою.

У президентській кампанії Трампа (вона вже ведеться за перевибори в 2020 році – ред.) також не проявили креативності. "Майкл Коен – це злочинець, адвокат, якого позбавили ліцензії, і порушник присяги, який збрехав як Конгресу, так і спеціальному прокурору умисно й свідомо. Тепер він пропонує те, що, за його словами, є доказом, але єдиним підтвердженням цьому є лише його власні свідчення", - заявили в кампанії Трампа.

Не оминув можливості облити брудом свого екс-юриста і сам президент, який перебував на той момент у В'єтнамі, на зустрічі з північнокорейським диктатором Кім Чен Ином.

Фото: facebook.com/WhiteHouse
Фото: facebook.com/WhiteHouse

"Майкл Коен був одним із багатьох адвокатів, які представляли мене (на жаль). Він мав й інших клієнтів. Він був просто відсторонений Верховним судом штату за брехню та шахрайство. Він робив погані речі, не пов'язані з Трампом. Він бреше, щоб скоротити собі термін ув’язнення", - написав глава Білого дому.

Тим часом, конгресмени-республіканці, присутні в залі слухань, тільки й намагалися поставити під сумнів заяви Коена, так і не запитавши його по суті звинувачень.

Натомість, ні сам Трамп, ні будь-хто з його оточення не став коментувати подробиці, які озвучив Коен, деякі з яких стали справжньою сенсацією перед анонсованим завершенням розслідування Мюллера.

У четвер Майкл Коен зустрінеться з членами Комітету з питань розвідки Палати представників. Засідання пройде в закритому режимі. Це буде третій день свідчень екс-юриста Трампа на Капітолійському пагорбі і, вочевидь, останній перед тим, як у березні набуде чинності його термін ув'язнення. І хоча слухання Коена в Конгресі переносилися через його побоювання, що президент дістанеться до інших членів родини екс-адвоката, а також через процедурні затягування республіканцями в Конгресі, колишній помічник Трампа наговорив немало.

Треба пам'ятати, що Коен став одним із головних фігурантів "російського" розслідування спецпрокурора США Роберта Мюллера й погодився співпрацювати під натиском правоохоронців. А це означає, що всі озвучені ним у Конгресі аргументи проти Трампа, вже давно відомі офіційному слідству і, швидше за все, перевірені відповідним чином.

Отже, слухання Коена стали свого роду анонсом для оприлюднення висновків "російського" розслідування Мюллера, яке, судячи з усього, здатне здивувати Америку та вже скоро внести серйозні політичні корективи в її життя.

Ярослав Довгопол, Вашингтон

Перше фото: Alex Wong/Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-