Суд в Гаазі закликав Лондон повернути острови Чагос Маврикію

Суд в Гаазі закликав Лондон повернути острови Чагос Маврикію

Укрінформ
Міжнародний суд ООН виніс консультативне рішення щодо суперечки Маврикія та Великобританії за острови Чагос в Індійському океані.

Про це пише DW.

Судді винесли рішення на користь Маврикія, якому острова Чагос належали до 1968 року. Суд визнав незаконним заволодіння Великобританією архіпелагом, який Королівство отримало в обмін на незалежність Маврикії.

"Сполучене Королівство має якомога швидше покласти кінець управління архіпелагом Чагос, що дозволить Маврикію завершити деколонізацію своїй території", - сказав головний суддя Абдулкави Юсуф Ахмед.

Читайте також: Жителі Окінави проголосували проти військової бази США на острові

Судді винесли рішення про те, що з урахуванням міжнародного права процес деколонізації Маврикія не був законно завершений, коли ця країна отримала незалежність. 13 суддів вважають, що Сполучене Королівство зобов'язане якнайшвидше припинити управління архіпелагом Чагос, а всі держави-члени мають співпрацювати з Організацією Об'єднаних Націй з метою завершення процесу деколонізації Маврикія. Зазначається, що рішення суду ООН має рекомендаційний характер.

Нагадаємо: британська влада встановили контроль над островами за три роки до отримання Маврикієм незалежності. Лондон заплатив Порту-Луї три мільйони фунтів стерлінгів. Пізніше влада здала один найбільших островів архіпелагу - Дієго Гарсія - в оренду США, які на ньому розмістили військову і морську бази. близько двох тисяч жителів острова були депортовані на сусідні острови, Маврикій і Сейшельські.

Генасамблея ООН, незважаючи на заперечення США і Великобританії, передала справу в Міжнародний суд в Гаазі в 2017 році.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-