Жоден з викликів у сфері безпеки не можна вирішити суто військовими засобами – Могерині

Жоден з викликів у сфері безпеки не можна вирішити суто військовими засобами – Могерині

Укрінформ
Жоден із викликів у сфері безпеки, з якими стикається сучасний світ, не може біти вирішений з використанням суто військових засобів.

Про це у п'ятницю під час виступу на Мюнхенській конференції з безпеки заявила високий представник ЄС Федеріка Могерині, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Конфлікти, які розпочалися у нашому регіоні, у Лівії, на сході України, у Сирії, у Ємені – їх врегулювання, переважно, потребує дипломатії та посередництва, економічної здатності залучитися у процеси відновлення, трансформації військової економіки та військового суспільства до мирних економіки і суспільства. Це потребує готовності відновити роботу всіх інституцій, організувати місцеві сили безпеки, залучити гуманітарну допомогу та приватні інвестиції. Жоден з викликів у сфері безпеки, з якими світ стикається сьогодні, не може бути ефективно вирішеним лише військовими підходами», - наголосила високий представник ЄС.

Вона, зокрема, зауважила, що природа загроз у сфері безпеки сьогодні абсолютно різниться від того, з чим світ стикався ще кілька років тому. Серед них - розповсюдження зброї масового знищення, нова гонитва озброєнь, тероризм, а також вплив кліматичних змін, або виклики, пов’язані із використанням нових технологій – зокрема, штучного інтелекту. Такі виклики є найбільшими для людства за всі часи, і всі вони виходять за традиційні рамки політики безпеки й оборони.

Читайте також: Агресія на Азові: США і Євросоюз обговорили ймовірні санкції проти Росії

«Ми у Європі відчуваємо потребу створити суміш інструментів, які включатимуть військові елементи, але також потребують набагато більшого – економічної підтримки, попередження конфліктів, захисту прав людини, створення робочих місць для молодих людей, консолідації суспільства, координації кліматичних дій… Євросоюз нині перетворився на справжнього постачальника безпеки, чого не було у минулому. Тому що ми можемо, на відміну від інших, бути постачальниками безпеки «за великим рахунком», і охопити більше, ніж передбачають традиційні сфери (безпекової) компетенції», - зауважила Федеріка Могерині.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-