ОБСЄ занепокоєна обвинуваченням журналістки

ОБСЄ занепокоєна обвинуваченням журналістки "Еха Москви" у підтримці тероризму

Укрінформ
Представник ОБСЄ із свободи ЗМІ Арлем Дезір висловив занепокоєння з приводу справи журналістки радіо "Ехо Москви" Світлани Прокоп’євої, обвинуваченої у "публічному виправданні тероризму", та закликав зняти з неї ці обвинувачення.

Про це заявили в прес-службі ОБСЄ, повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Австрії.

"Я закликаю владу ретельно переглянути справу та зняти обвинувачення, висунуті проти Прокоп’євої, яка не мала жодного відношення до будь-якої терористичної активності. Написання матеріалів про терористичну атаку не повинно прирівнюватися до виправдання тероризму. Я також закликаю негайно повернути їй обладнання", - йдеться у листі Дезіра, адресованому російській владі.

Представник ОБСЄ також висловив занепокоєння з приводу рішення російського суду оштрафувати "Ехо Москви" та "Псковську стрічку новин" на 2 та 2,7 тис. євро відповідно за розміщення коментаря Прокоп'євої. Він сподівається, що ці рішення будуть скасовані під час апеляції.

"Журналісти мають право вільно висловлювати свої погляди і думки, в тому числі з питань, які можна вважати спірними, чутливим або образливими. Ні в якому разі журналісти і ЗМІ не повинні піддаватися переслідуванням за свою роботу", - наголосив Дезір.

Читайте також: Євродепутати хочуть переглянути угоду про партнерство та співробітництво з РФ

У листопаді 2018 року в ефірі радіостанції "Ехо Москви в Пскові" Світлана Прокоп'єва висловила свою думку про причини теракту у приймальні будівлі ФСБ в Архангельську, що стався тижнем раніше. Прокоп'єва припустила, що вчинок 17-річного юнака, який сам загинув під час нападу на регіональне управління ФСБ, а поранення отримали троє співробітників відомства, міг бути викликаний репресивними діями політичного режиму і почуттям безнадійності серед російської молоді.

6 лютого 2019 року співробітники російських правоохоронних органів обшукали квартиру Прокоп'євої, забрали її комп'ютери, телефони та файли. Журналістка була затримана та допитана за звинуваченням у "публічному виправданні тероризму". Обшук також проводився у редакції радіо "Ехо Москви у Пскові".

Читайте також: Скільки протримається столітній рейх Путіна

6 та 7 лютого псковський суд оштрафував "Ехо Москви" та "Псковську стрічку, де було розміщено коментар Прокоп'євої.

Нагадаємо: Світлана Прокоп'єва, поряд з роботою для "Ехо Москви", є позаштатним співробітником Російської служби "Радіо Свобода". Висунуте проти неї обвинувачення передбачає покарання у вигляді тюремного ув'язнення на строк до 7 років.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-