Наслідний принц погрожував Хашоггі за рік до вбивства — NYT

Наслідний принц погрожував Хашоггі за рік до вбивства — NYT

Укрінформ
Наслідний принц Саудівської Аравії Мохаммед бін Салман погрожував вбити журналіста Джамаля Хашоггі за рік до самого вбивства, якщо він не повернеться на батьківщину й не припинить критикувати саудівську владу.

Про це повідомляє The New York Times із посиланням на чинних та колишніх американських чиновників, обізнаних з даними розвідки.

“Наслідний принц Саудівської Аравії Мохаммед бін Салман під час розмови зі своїм помічником у 2017 році повідомив, що він може вбити Джамаля Хашоггі, якого вбили в жовтні (2018 року — ред.), якщо він не повернеться до королівства й не припинить критикувати саудівський уряд”, - йдеться у повідомленні.

Як повідомляє NYT, розмова наслідного принца з його помічником була перехоплена американською розвідкою і по цей день є найбільш деталізованим доказом того, що бін Салман дійсно розглядав можливість вбивства саудівського журналіста Джамаля Хашоггі.

Зазначається, що розмова принца з його помічником Туркі Алдакілом мала місце 20 вересня 2017 року на тлі занепокоєння зростаючої критики саудівської влади з боку Хашоггі. Саме у вересні того року журналіст почав писати свої колонки в американській газеті The Washington Post, а саудівські чиновники обговорювали шляхи його заманювання на територію королівства.

Раніше спеціальний доповідач ООН з питань позасудових, прискорених та свавільних страт Агнес Каламард заявила, що зібрані під час її відрядження до Туреччини докази вірогідно свідчать, що пан Хашоггі став жертвою жорстокого навмисного вбивства, спланованого та скоєного офіційними особами Саудівської Аравії.

Як повідомлялося, Туреччина співпрацює з іншими країнами у розслідуванні вбивства саудівського журналіста Хашоггі та наполягає на участі ООН у цьому процесі.

Саудівський журналіст, оглядач Washington Post Джамаль Хашоггі зник у посольстві Саудівської Аравії в Стамбулі 2 жовтня. Офіційний Ер-Ріяд визнав, що він убитий, тільки після 20 жовтня. 1 листопада турецькі ЗМІ повідомили, що тіло Хашоггі було знищено в кислоті, проте, офіційного підтвердження цієї інформації немає.

Читайте також: Вбивство Хашоггі було сплановане посадовцями Саудівської Аравії - ООН

У листопаді під час обшуку в резиденції генерального консула Саудівської Аравії в Стамбулі були виявлені сліди кислоти та інших хімікатів. Туреччина передала пов'язані з вбивством Хашоггі аудіозаписи Саудівській Аравії, США, Німеччині, Франції і Великій Британії.

Раніше Центральне розвідувальне управління заявило, що вбити журналіста Хашоггі в Стамбулі наказав принц-спадкоємець Саудівської Аравії Мохаммед бін Салман.

Фото: АА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-