Лісові пожежі у Канаді пришвидшили танення льодовиків

Лісові пожежі у Канаді пришвидшили танення льодовиків

Укрінформ
Масштабні лісові пожежі, що вирували минулого літа у канадській провінції Британська Колумбія, суттєво пришвидшили танення льодовиків на півночі країни.

Про це із посиланням на директора Центру гідрології та лабораторії холодної води у Канморі Джона Помероя пише канадський суспільний мовник CBC News. Проблема полягає в тому, що утворений внаслідок пожеж попіл осів на льодовиках, знизивши індекс відбиття ними світла. “Минулі два літа були вражаючими. Позаминулого літа ми зафіксували, що 70% сонячної радіації абсорбувалося поверхнею льодовиків, а минулого літа - 80%”, - розповів Померой.

За його словами, за нормальних умов льодовики абсорбують лише близько 60% сонячної радіації, відповідно, повільніше нагріваючись. Випадіння попелу також значно ускладнює точний прорахунок швидкості танення льодовиків. “У серпні минулого року були дні, коли лід танув повільніше, ніж за відсутності пожеж, через задимленість, однак попіл лежатиме довше, ніж дим. Тому ми вносимо це у наші моделі, аби підрахувати сумарний ефект”, - сказав Померой.

Читайте також: Кліматичні зміни є причиною численних конфліктів і масової міграції

З огляду на це, вчені закликають до продовження регулярних досліджень, оскільки погіршення ситуації із лісовими пожежами може призвести до того, що чинний прогноз щодо льодовиків та річкових систем може бути надто оптимістичним.

Зазначимо, що минулий рік був найбільш нищівним у історії Британської Колумбії з точки зору лісових пожеж. Протягом кількох місяців на території провінції вогонь знищив більше 13 тис. кв. км лісів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-