Кліматичні зміни є причиною численних конфліктів і масової міграції

Кліматичні зміни є причиною численних конфліктів і масової міграції

Дослідження
Укрінформ
Наслідки глобальних змін клімату не обмежуються екстремальною погодою та стихійними лихами, а також є причиною численних конфліктів та масової міграції, що охопила Європу в останні роки.

Про це свідчать результати дослідження, проведеного вченими Міжнародного інституту прикладного системного аналізу, повідомляє ВВС Україна.

"Результати дослідження переконливо демонструють, що у 2006-2015 роках кліматичні зміни відігравали істотну роль у масштабах та напрямку міграції, а більш сильні посухи провокували більш запеклі конфлікти з великим числом жертв", - йдеться у повідомленні.

Науковці стверджують, що кліматичні зміни стали щонайменше однією з причин повстань 2010-2012 років в Тунісі, Лівії, Ємені та інших країнах, де відбувалися події "арабської весни". Як окремий приклад наводиться ситуація в Сирії, де революція переросла в повномасштабну громадянську війну, яка триває досі і забрала вже сотні тисяч життів.

У дослідженні стверджується, що передумовою такого розвитку подій стало підвищення в цьому регіоні середніх температур. Через тривалі посухи та гострий дефіцит води в країні кілька років поспіль збирали дуже поганий урожай, що призвело до масового переселення сільського населення до міст.

Внаслідок такої вимушеної урбанізації сирійські міста виявилися перенаселеними, там не вистачало житла та різко зросло безробіття. На тлі зростання цін (також викликаного посухою і, як наслідок, браком продуктів) це призвело до зростання невдоволення, масових протестів, політичного протистояння - а потім до громадянської війни та появи мільйонів біженців.

Щоб встановити природу зв'язку між зміною клімату і зростанням міграції більш точно, автори роботи використовували комплексну модель, фактично зробивши відразу кілька досліджень. Для початку вони вивчили прохання про надання притулку, подані з 2006 по 2015 рік біженцями в 157 державах по всьому світу. Потім науковці дослідили кліматичні умови в країнах, з яких втекли автори цих заяв, і склали хронологічну динамічну модель.

Читайте також: Прорив греблі в Бразилії: знайшли 9 загиблих, близько 300 - зниклих безвісти

Як основний показник змін клімату використали співвідношення між кількістю опадів і обсягом випарів (SPEI).

Інформацію про кількість і масштаб конфліктів брали з глобальної бази даних про збройні конфлікти, яку з 1946 року веде Уппсальський університет у Швеції. У дослідженні враховувалися тільки дані про загиблих внаслідок зіткнень, зазначають автори.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-