Країни ЄС мають принести в РБ ООН європейські погляди на мир і безпеку – Могеріні

Країни ЄС мають принести в РБ ООН європейські погляди на мир і безпеку – Могеріні

Укрінформ
Європейські країни, які братимуть участь у роботі Ради безпеки ООН протягом наступних двох років, мають особливу відповідальність за ефективність цієї організації у вирішенні нагальних проблем миру, безпеки та демократії.

Про це у понеділок у Брюсселі під час прес-конференції за підсумками міністерської зустрічі європейських країн, які разом працюватимуть у Раді безпеки ООН, заявила Високий представник ЄС Федеріка Могерині,  повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Це будуть виняткові роки для Європейського Союзу з точки зору присутності у Раді Безпеки (ООН), тому що у 2018, 2019 та у 2020 роках ми маємо п’ять держав-членів (ЄС), які беруть участь у засіданнях РБ. Це одна третина від загальної кількості членів. Буде на одного менше після Brexit, - але ми все ще дуже тісно координуємо позиції, і ще обговоримо після того, як це відбудеться», - зауважила Могерині.

Вона наголосила, що у часи глобальної політики європейські країни мають особливу відповідальність за те, щоб завдяки координації позицій принести в Раду Безпеки ООН європейські погляди на мир та безпеку, а також надати потужну підтримку самій системі ООН – її багатокультурності, системі запобігання конфліктам та миротворчості, її відданості демократії та правам людини.

Високий представник ЄС зауважила, що така координація позицій між європейськими країнами є більш ніж доцільною.

«Це природно. Тому що, з одного боку, на рівні ЄС є повне розуміння того факту, що країни-члени ЄС в ООН – і в Раді безпеки ООН, - знаходяться у своїй національній якості, і це їх прерогатива. Але також є вірним, що ми живемо в особливі часи, коли мультикультурна система піддається викликам, і система Об’єднаних Націй потребує, щоб європейці і Європейський Союз повною мірою відіграли свою роль і виконали власну відповідальність у підтримці роботи ООН», - наголосила Федеріка Могерині.

«Країни-члени зрозуміли, що Європейський Союз і членство у ЄС можуть привнести додаткові елементи в їхню національну політику, вони можуть надати їм більше сили та більше інструментів у роботі з іншими регіональними організаціями», - додала Високий представник ЄС.

Читайте також: Могеріні закликає європейців пам’ятати про трагедію Голокосту

Як уже повідомляв Укрінформ, у Брюсселі в понеділок відбулася зустріч міністрів Німеччини, Польщі, Франції, Великої Британії і Бельгії за участю Високого представника ЄС з питань спільної зовнішньої політики та політики безпеки. Згадані країни братимуть участь у роботі РБ ООН у 2019-2020 роках.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-