Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Чорноморсько-Азовський регіон Росія перетворила на «порохову бочку» для всієї Європи

Чорноморсько-Азовський регіон Росія перетворила на «порохову бочку» для всієї Європи

Укрінформ
Експансія Росії в Чорноморсько-Азовському регіоні та її наслідки

Президентські вибори, що невдовзі відбудуться в нашій країні, різко актуалізували питання про можливість розв'язання повномасштабної війни Росії проти України. Про це вже багато згадувалося у ЗМІ, але при цьому фіксувалися лише окремі факти агресії. А якщо їх викласти у вигляді логічного ланцюжка?

Передусім, звернімо увагу на Чорноморсько-Азовський регіон, де зараз відбувається найбільш гостре протистояння між Росією та Україною. Саме він є джерелом військових загроз Україні. По суті, це і продемонстрував інцидент у Керченській протоці 25 листопада минулого року, коли Москва вперше відкрито застосувала проти нас збройну силу. Цей же інцидент, а також реакція на нього з боку США і НАТО свідчать про принциповий характер інтересів всіх сторін у регіоні. Так, Росія прагне закріпити за собою Азовське море і Керченську протоку фактично у вигляді своїх внутрішніх вод. Щоб потім домінувати у Чорному морі. Досягнувши бажаного, вона зможе де-факто пред'явити світові нові кордони в регіоні та легалізувати анексію Криму. Цим і пояснюються всі її дії, в тому числі з блокування українських портів в Азовському морі, нападу на катери ВМС України в Керченській протоці, а також категорична незгода з можливістю проходу через нього військових кораблів США і НАТО.

Звичайно, з цим не може погодитися Україна, у якої в регіоні свої національні інтереси. Перш за все це стосується вільного проходу через Керченську протоку, а також безперешкодного судноплавства в Азовському морі не тільки українських, а й іноземних суден. Крім того, Україна ніколи не погодиться з «законністю» російської анексії Криму. Всі ці питання важливі для неї в стратегічному плані. Тому їй необхідно відстоювати свою позицію, як з використанням власних сил і можливостей, так і за допомогою ООН та ОБСЄ, а також західних партнерів. Зокрема, вже обговорюється питання про розміщення в Керчі спостережної місії ОБСЄ.

США і Європа аналогічно виступають за дотримання норм міжнародного права у всіх сферах, схвалюючи позицію України як щодо Криму, так і в питаннях свободи судноплавства в азовсько-керченській акваторії. Виходячи з цих же норм, США, НАТО і ЄС протистоять Москві в її намаганнях накласти свою руку на регіон та привласнити право нав'язувати свою волю причорноморським країнам. Разом із тим, як і у всіх інших випадках, Москва не тільки не поважає норми міжнародного права, а й готується до подальшої експансії, в т.ч. і за допомогою збройних сил. Тому і збільшує свою військову присутність в Криму, в Азовському і Чорному морях, на прилеглих до них територіях. Тільки у 2018 році Росія зосередила в Азовському морі щонайменше 60 (за іншими даними – 120) кораблів і катерів. У складі цього угруповання – ракетні корвети, артилерійські катери, малі десантні кораблі й судна забезпечення. Вони контролюють всі основні шляхи судноплавства, блокують українські порти.

Відзначимо, що у 2018 році до складу Чорноморського флоту, як головної військової сили Росії в Криму, увійшли десять нових кораблів і катерів, в т.ч. фрегат (сторожовий корабель) «Адмірал Макаров», два малих ракетних кораблі проекту «Буян-М», три патрульні кораблі, два тральщики і швидкісний десантний катер нового проекту. В цьому році надійдуть ще дев'ять бойових кораблів і катерів. І ще один красномовний факт: в січні ц.р. вперше в історії нової Росії зі складу її Північного флоту в Чорне море був відправлений великий протичовновий корабель «Североморск».

В Криму також посилені система ППО російських військ і бойова авіація. Зокрема, до чергування приступили чотири дивізіони ЗРК С-400, а буквально в грудні минулого року на аеродромі Бельбек (біля Севастополя) з'явилося близько десятка багатофункціональних винищувачів Су-27СМ і Су-30м2. Не можна скидати з рахунків потужні російські угруповання в Ростовській області, Краснодарському краї і на Кубані, що періодично поповнюються особовим складом і бойовою технікою. Всі вони залучаються до військових навчань з опрацювання питань участі у військовому конфлікті з НАТО, в т.ч. оборонних і наступальних операцій збройних сил Росії. З початком 2019 року такі навчання помітно активізувалися. Тільки протягом перших двох січневих тижнів в Криму, Чорному і Азовському морях, а також у сусідніх з Україною російських районах Північного Кавказу пройшло кілька таких великих військових заходів із залученням тисяч військовослужбовців, сотень одиниць бронетанкової техніки, бойової авіації, різних ракетних систем і кораблів. Зокрема, з настанням Нового року розрахунки берегових ракетних комплексів «Бал» і «Бастіон» Чорноморського флоту опрацьовували нанесення ударів по кораблях НАТО. А буквально наступного дня за тривогою піднімалися частини і з'єднання 22 армійського корпусу берегових військ ЧФ РФ в Криму. Навчання охоплювали всі полігони, розташовані на території Кримського півострова, одночасно залучалося кілька тисяч військовослужбовців і до п'ятдесяти одиниць бойової техніки. В цей же час на полігонах в Ростовській області Росії поблизу кордону України з'явилися і підрозділи 150-ї мотострілецької дивізії 8-ї армії Південного військового округу (ЮВО) ЗС. До виконання навчально-бойових завдань високоманевреного наступального бою залучалися щонайменше 700 солдатів і офіцерів, а також танки Т-72Б3, бойові машини піхоти БМП-3. До речі, саме в підпорядкуванні штабу цієї 8-ї армії перебувають російські війська і загони сепаратистів, що знаходяться на окупованих територіях українського Донбасу.

А зовсім поруч, на Кубані, пройшли ще одні навчання з висадки тактичних повітряних десантів за допомогою транспортно-бойових вертольотів Ми-8АМТШ «Терминатор» і ударних гвинтокрилих машин Ка-52 «Аллигатор». І це лише частина тих заходів, які Росія організовує на українському напрямку.

Як все це схоже на підготовку росіян до війни з Україною! Тим більше, на тлі агресивної риторики Росії щодо нашої країни і її західних партнерів. Від погроз застосувати зброю проти всіх суден і кораблів, які, на думку Росії, будуть намагатися «незаконно увійти до Керченської протоки», і до тверджень про те, що «Україна втратить свою державність, якщо не поміняє політику». Саме з такою заявою виступив секретар Ради національної безпеки Росії М.Патрушев.

Звичайно, Україна не може ігнорувати такі заяви. І змушена вживати заходів зі стримування агресора, в т.ч. і військового характеру. У вересні 2018 року Рада національної безпеки і оборони України ухвалила комплекс заходів, спрямованих на захист національних інтересів нашої країни в південних регіонах, а також акваторіях Азовського і Чорного морів. Це – створення військово-морської бази в Азовському морі, посилення угруповання сухопутних сил у спосіб розгортання нових частин і з'єднань. Істотну підтримку Україні в цьому питанні надають західні партнери. Крім вже наданого озброєння, в США розглядається питання передачі Україні десантних катерів Mark V PT, і навіть протикорабельних ракет Harpoon. До того ж США і НАТО розширюють свою військову присутність в Чорноморському регіоні, що є частиною їхньої політики з забезпечення безпеки Європи від виникаючих загроз з боку Росії. Вони жорстко і адекватно реагують на всі її дії. Зокрема, у зв'язку із загостренням обстановки в Азовсько-Чорноморському регіоні в грудні минулого року до Чорного моря увійшли розвідувальний корабель Королівського флоту Великобританії HMS Echo (H87), а в січні року поточного – десантний корабель Шостого флоту ВМС США USS Fort McHenry. Найближчим часом до них приєднається військовий корабель Нідерландів, який очолює одну з постійних груп ВМС НАТО в Середземному морі. Крім того, США і НАТО активізували розвідувальні заходи в Азовсько-Чорноморському регіоні з використанням літаків радіоелектронної розвідки RC-135V, протичовнових літаків P-8A Poseidon, стратегічних безпілотних апаратів RQ-4B Global Hawk. Все це демонструє підтримку України і підтверджує рішучість позицій США і НАТО, які не збираються віддавати Росії Чорноморський регіон. І ще - будуть захищати в ньому вільне судноплавство. Для США цей принцип є ще одним пріоритетом, і вони чітко дотримуються його в усьому світі. У тому числі і щодо таких країн, як Росія і Китай. Це підтверджує операція США «Свобода навігації», в рамках якої 5 грудня минулого року американський есмінець USS «McCampbell» з'явився біля затоки Петра Великого поруч з Владивостоком і військово-морською базою ВМФ Росії. Це перша така операція з часів закінчення «холодної війни», коли бойові кораблі США регулярно наближалися до берегів Радянського Союзу.

Таким чином, експансія Москви в Чорноморсько-Азовському регіоні вже перетворила його не просто в джерело проблем для України, але і в «порохову бочку» для всієї Європи. Не виключено, що ця т.зв. бочка може вибухнути будь-якої миті. Я б сказав, навіть без спроб кораблів НАТО прорватися через Керченську протоку або ж розв'язання великої війни Росії проти України. Вистачить для цього незначної події. Навіть випадкової. Просто у когось забракне нервів. І тоді вже військовий конфлікт ніхто не зможе зупинити...

Іван Січень

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-