Єврокомісія хоче взяти під контроль видачу

Єврокомісія хоче взяти під контроль видачу "золотих віз" у країнах ЄС

Укрінформ
Єврокомісія не має повноважень прямо впливати на рішення країн-членів щодо надання права на постійне проживання або навіть надання громадянства громадянам третіх країн за внесення інвестицій в національну економіку, але планує вжити необхідні заходи, щоб ця діяльність відбувалася у повній відповідності до законодавства Євросоюзу.

Про це у середу під час прес-конференції говорили єврокомісар з питань міграції та внутрішніх справ Дімітріс Аврамопулос та єврокомісар з питань правосуддя, захисту споживачів та гендерної рівності Вера Юрова, які презентували доповідь Єврокомісії стосовно схем надання інвесторам видів на проживання або громадянства в країнах ЄС, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми не можемо заборонити державам-членам робити це, але ми також не можемо стояти осторонь. Саме тому до кінця року буде створено експертну групу з моніторингу та контролю за цією діяльністю, обов’язком якої буде слідкувати за дотриманням верховенства права та за перевірками з безпеки, а також оцінювати рівень співпраці у цій сфері між країнами ЄС. Така група буде відповідати за оцінку прозорості таких схем, включаючи кількість та особисті перевірки людей, які таким чином набувають візи або «золоті паспорти». Ми очікуємо, що країни ЄС дотримуватимуться також конвенції ЄС проти відмивання грошей», - заявила з цього приводу Юрова.

Читайте також: Болгарія планує припинити продаж "золотих паспортів"

За словами Аврамопулоса, різниця між «золотою візою» і «золотим паспортом» полягає в тому, що перший варіант дозволяє особам, які не є громадянами ЄС, легально знаходитися на території Євросоюзу, а другий – дозволяє таким особам набути громадянства та офіційного статусу на території ЄС. Надання таких документів залишається національною відповідальністю кожної з країн, але такі дії впливають на весь Євросоюз.

Як зазначив єврокомісар, в ЄС зараз 20 країн, які застосовують схему надання дозволу на проживання для інвесторів. Три країни мають систему надання громадянства для таких інвесторів – Болгарія, Кіпр і Мальта, і на додаток до цього, також застосовують систему дозволів на проживання. Ще 17 країн – Чеська Республіка, Естонія, Ірландія, Греція, Іспанія, Франція, Хорватія, Італія, Латвія, Литва, Люксембург, Нідерланди, Польща, Португалія. Румунія, Словацька Республіка і Велика Британія, надають громадянам третіх країн право на постійне проживання, яке різниться за правовими наслідками та тривалістю, а також за розміром внеску, які такий інвестор має вкласти в економіку конкретної країни.

«Інвестори з третіх країн можуть інвестувати в капітали, нерухомість, а також у державні акції шляхом дотацій або участі у діловій активності. На додаток до цього, від інвесторів може вимагатися нематеріальна інвестиція – наприклад, створення додаткових робочих місць в конкретній країні. Суми коливаються від дуже низького рівня інвестицій до 100 000 євро до дуже високого рівня інвестицій, які перевищують 5 мільйонів євро», - повідомив Аврамопулос.

Він зауважив також, що термін права на постійне проживання для таких інвесторів також коливається від 6 місяців і до 2, 3, 5 або навіть 10 років, що відкриває шлях до відносно швидкого отримання громадянства ЄС.

Єврокомісія має застереження до застосування таких схем з точки зору безпеки, існуючих ризиків щодо застосування різних схем відмивання грошей та уникнення податків, а також корупції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-