Британія: з’явився шанс, що Brexit не станеться взагалі

Британія: з’явився шанс, що Brexit не станеться взагалі

Аналітика
Укрінформ
Мей подала свої пропозиції до парламенту після того, як тиждень тому зазнала там рекордної поразки, але опозиція уже ладна вимагати повторного референдуму

Голова уряду Великої Британії Тереза Мей очікує більше поступок від ЄС, щоб вийти з глухого кута через ситуацію з угодою про Brexit, вона вестиме переговори щодо ірландського кордону і водночас виключає проведення повторного референдуму та вихід з Євросоюзу без угоди.

Про це вона заявила у понеділок, представляючи депутатам британського парламенту наступні кроки уряду щодо Brexit. І кожен з цих напрямків – веде у глухий кут.

Євросоюз зайняв позицію дипломатичну, але тверду

Прем’єр, зокрема, намагатиметься вийти з цього кута, добиваючись більших поступок від європейської спільноти.

Євросоюз, який має більш ніж у шість разів потужнішу економіку, ніж Сполучене Королівство, хоче впорядкований Brexit. Високопоставлені чиновники ЄС висловили розчарування та жаль через поглиблення кризи, висловили дипломатичну готовність допомагати чим зможуть, але переважно відтермінуванням настання Brexit ще від трьох місяців до кінця року. Зміст угоди, переговори про яку і без того були тяжкими і постійно на межі зриву - вже не чіпатимуть. Консенсус серед 27 країн, частину з яких - як, наприклад, Іспанію, Францію, Німеччину, Нідерланди, - вихід Британії зачіпає боляче, вже досягнутий, і європейці вже зробили заяви, що, коли цього не уникнути, впораються і з проблемами через «жорсткий» вихід, тобто без будь-якої угоди.

Спроби досягти консенсусу і всередині країни - з опозиційною партією лейбористів – також зазнали поразки, тому, як очікується, Мей зосередиться на переконанні 118 незгодних у своїй партії, а також Північноірландській партії.

Британія після Brexit також скасує плату за проживання для жителів ЄС: мільйони громадян країн ЄС, які протягом років проживають у Британії, мали подати заявку на так званий "постійний статус" та заплатити за це 65 фунтів стерлінгів. Тереза Мей заявила про скасування цієї плати, оскільки «занепокоєння громадян ЄС» змусило її переглянути попереднє рішення, тому обов'язковий збір у розмірі 65 фунтів стерлінгів буде скасовано. Більше того, всім, хто уже подав або подасть заявку на пілотному етапі, кошти буде відшкодовано.

Ірландія відмовилася від двосторонніх переговорів

Мей також анонсувала переговори з депутатами щодо ірландського кордону, щоб «зрозуміти їхні вимоги».

"Усі погоджуються, що під час виходу з ЄС ми повинні повністю виконувати Белфастську угоду та не дозволити утворення жорсткого кордону між Ірландією і Північною Ірландією… Я кажу абсолютно чітко: цей уряд не буде відкривати переговори про оновлення Белфастської угоди", - сказала вона.

Говорячи про проблему кордону між Північною Ірландією та Ірландією, Мей наголосила, що проведе переговори з британськими депутатами стосовно цього питання.

"Незважаючи на зміни, які ми раніше погодили, є дві ключові проблеми. Страх, що backstop діятиме постійно. І стурбованість щодо потенційного впливу на нашу єдність, якщо Північна Ірландія буде розглядатись інакше, ніж решта Британії", - сказала Тереза Мей.

Потім, за словами Мей, вона представить підсумки проведених дискусій на розгляд ЄС.

Втім, Республіка Ірландія вже заявила, що не братиме участі у двосторонніх переговорах, віддаючи перевагу веденню переговорів тільки у якості частини Євроcоюзу.

Про це повідомила міністр в європейських справах Ірландії Хелен Макінті.

Хелен Макінті
Хелен Макінті

«Те, що ми не можемо зробити і не будемо робити, тому що ми не беремо участі в цьому процесі, - це брати участь в будь-яких двосторонніх переговорах з DUP або будь-якою іншою політичною партією в Північній Ірландії або Великої Британії. Це переговори між ЄС і Великою Британією», - сказала Макінті.

Тим часом увечері 19 січня у північноірландському містечку Лондондеррі поблизу місцевого суду вибухнув автомобіль – перший теракт після 2010 року. Правоохоронці підозрюють т.зв. Нову Ірландську республіканську армію. У результаті ніхто не постраждав, але в поліції наголошують, що метою вибуху була смерть людей, якої не сталося тільки через "недороблений" і "нестійкий" вибуховий пристрій.

Власні міністри висунули Терезі Мей ультиматум...

Близько 40 членів уряду готові подати у відставку наступного тижня, якщо депутатам Консервативної партії, до якої вони входять, буде заборонено голосувати за план, який передбачає недопущення Brexit без угоди, повідомляє The Times.

Серед тих, хто розглядає питання про відставку, міністри уряду Терези Мей, заступники та помічники міністрів.

Міністр із питань праці та пенсій Амбер Радд заявила, що всі депутати-консерватори повинні мати право вільного голосування щодо планів виконання Статті 50 - механізму, за яким Британія виходить з Європейського Союзу.

Міністр із питань бізнесу Річард Харрінгтон підтвердив, що піде у відставку, якщо уряд наполягатиме на забороні Brexit без угоди.

Міністр культури Марго Джеймс і міністр оборони Тобіас Елвуд поки що визначають свої позиції, але вчора Елвуд написав у Twitter про необхідність виконання статті 50.

… а лідер опозиції змінив позицію на протилежну

Daily Telegraph стало відомо, що в понеділок лідер лейбористів Джеремі Корбін нарешті підтримав ідею повторного референдуму. Його однопартійці вже деякий час намагалися схилити лідера до цього рішення, хоча сам він, як кажуть, є прихильником виходу Британії з ЄС.

Джеремі Корбін
Джеремі Корбін

Тепер Корбін хоче, щоб уряд дозволив депутатам Палати громад проголосувати наступного тижня "за" або "проти" повторного плебісциту. Як пише видання, парламент має право примусити Терезу Мей оголосити ще один референдум, який може привести до того, що Brexit буде взагалі скасований.

Раніше парламентська опозиція відмовлялася підтримати повторний референдум, тепер підтримка лейбористів робить його проведення все більш імовірним.

У понеділок ввечері, як пише газета, лейбористи подали свою поправку про повторний референдум, яка може бути виставлена на голосування вже наступного тижня, якщо таке рішення прийме спікер Палати громад.

Поправка закликає уряд дозволити депутатам голосувати за варіантами, які дозволять уникнути "жорсткого" виходу. Одним з варіантів, за який, за планом лейбористів, зможуть голосувати члени Палати громад, саме і буде повторний референдум.

Втім, представники лейбористів поки відмовляються говорити, чи будуть депутати зобов'язані голосувати за партійним принципом, тобто підтримати ідею нового референдуму.

Колишній лідер Консервативної партії Вільям Хейг, який кілька місяців тому висловлювався проти ідеї повторного референдуму, в своїй новій статті в Daily Telegraph на ту ж тему пише, що як і раніше вважає ідею катастрофічною, але змушений визнати, що "до нього ми і рухаємося".

Олександр Волинський, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-