Брехня Кремля розкрита: в Магнітогорську діяли терористи

Брехня Кремля розкрита: в Магнітогорську діяли терористи

Аналітика
Укрінформ
Журналістське розслідування та заява ІДІЛ каменя на камені не залишають від версії Москви про вибух побутового газу, через який 31 грудня загинуло 39 людей

У ніч на 18 січня стало відомо про публікацію газетою «Аль-Наба» заяви терористичної організації ІДІЛ про взяття відповідальності за вибухи в російському місті Магнітогорськ 31 грудня 2018-го та 1 січня 2019 року. В світлі цієї заяви та публікації незалежного розслідування російського медіапроекту Baza постають питання: що ж насправді відбулося в Магнітогорську, чому росіяни приховують правду, а ІДІЛ так довго мовчав, та які наслідки нова інформація несе для світу?

Російська брехня стає ще більш очевидною

Підірваний будинок в Магнітогорську // Фото: ТАСС

Від самого моменту публікації інформації про вибухи в Магнітогорську офіційна версія російського держапарату про «нещасний випадок» довіри не викликала. Вже те, що розслідуванням обох начебто не пов’язаних «нещасних випадків» займалися не спеціалізовані служби МНС та поліції, а ФСБ, свідчило про намагання росіян приховати щось важливе. Зокрема, спецслужби в надзвичайно швидкому порядку вивезли до своїх сховищ як рештки обваленого під’їзду, так і тіла з мікроавтобуса, які навіть не показали для розпізнання найближчим родичам. І сьогодні підозри про неправдивість російських заяв отримали серйозне підтвердження. Не лише внаслідок публічної заяви терористів Ісламської держави, а й у результаті оприлюднення результатів незалежного розслідування журналістів проекту Baza.

Три факти, встановлені журналістами, повністю суперечать офіційній версії російської влади:

  1. В одній з квартир підірваного будинку займалась підозрілою діяльністю група чоловіків-мусульман, зокрема вихідців з Таджикистану, пов’язаних спільною роботою на маршрутних таксі.

  2. Саме маршрутне таксі під керуванням одного з учасників групи вибухнуло та згоріло під час спроби затримання поліцейськими силами неподалік від місця вибуху будинку 1 січня.

  3. Вранці 1 січня магнітогорський двірник знайшов саморобний вибуховий пристрій у сміттєвому бачку біля торгового центру. Що характерно, жодної інформації про цю знахідку офіційні слідчі магнітогорських вибухів не публікували.

Автори розслідування описують цілком правдоподібний сценарій підготовки цією групою цілої серії вибухів у Магнітогорську у новорічну ніч. Житловий будинок був не ціллю терористів, а лише базою для підготовки серії терактів. В одній з його квартир виготовляли вибухові пристрої, які мали б бути розміщені по всьому Магнітогорську і разом детонувати за сигналом терористів. Один з таких пристроїв і знайшов двірник. Вочевидь, щось пішло не так, і в процесі виготовлення бомб стався вибух, що і зруйнував під’їзд будинку, убивши 39 людей. Втім, далеко не всі учасники терористичної групи теж загинули в тому вибуху. Саме вони ввечері 1 січня здійснили спробу прориву з місця злочину на білому маршрутному таксі, що належало одному з учасників групи. Відеозаписи та свідчення очевидців дозволяють припустити, що російські силовики обстріляли автомобіль втікачів, що і стало причиною його загорання. Зі згорілої «газелі» слідчі російських спецслужб забрали тіла трьох чоловіків, а місце інциденту повністю зачистили. 

Причини брехні росіян та мовчання ІДІЛ

З моменту вибухів будинку та мікроавтобусу в Магнітогорську пройшло вже понад два тижні. Тому довга мовчанка Ісламської держави, в разі правдивості їх заяв про відповідальність за теракт, виглядає підозрілою.

Проголошена повна перемога Росії над терористичним рухом ІДІЛ обсмоктується Кремлем як одне найбільших досягнень останніх років. Визнати події в Магнітогорську незапланованим результатом підготовки ісламістського теракту – це завдати сильного удару по російській пропагандистській машині. Звісно, російській владі не звикати брехати власному народу і всьому світу. Але в світлі публікації незалежного розслідування це може мати для Кремля погані наслідки.

ІДІЛ, в свою чергу, пояснює довге мовчання міркуваннями «про безпеку власних активістів», що теж виглядає підозрілим. Адже чим довший розрив між моментом теракту і оголошенням його замовників, тим менше очікуваного ефекту отримають терористи. Але подробиці подій, опубліковані групою «BAZA», можуть пояснити таку затримку. План терористів провалився, адже замість запланованих численних вибухів, прогримів тільки один, та й то в їх штаб-квартирі. Вочевидь, ІДІЛ був необхідний час, аби дізнатися, чому сталося те, що сталося, і розібратися, як діяти далі.

Звісно, не варто відкидати можливості, що ІДІЛ теж бреше. Раніше ця терористична організація вже була помічена у взятті відповідальності «за все на світі». В будь-якому разі, і раніше дуже сумнівна офіційна версія росіян про «вибух газу» тепер виглядає абсолютним фейком.

 Сторінка газети «Аль-Наба» зі зверненням ІДІЛ
Сторінка газети «Аль-Наба» зі зверненням ІДІЛ

Чого чекати далі?

Навіть якщо магнітогорські терористи не мають жодного стосунку до ІДІЛ, сам факт активної діяльності ісламістського тероризму в Росії – серйозний удар по райдужній картинці московської пропаганди. Але, якщо заяви Ісламської держави правдиві, то серйозних наслідків зазнає не лише Росія. «Казочки» про остаточний розгром ІДІЛ розповідає не тільки російський диктатор. По той бік Атлантичного океану фрази про повну поразку Ісламської держави можна почути від президента США Дональда Трампа. Зокрема, саме кінцем загрози ІДІЛ Трамп обґрунтовує повне виведення американських військ з Сирії. Свідчення продовження активної діяльності ІДІЛу будуть суперечити заявам президента США, і лише посилять і без того глибокі проблеми навколо його зовнішньополітичного курсу. Точніше, проблеми відсутності у Трампа взагалі якого-небудь зовнішньополітичного курсу.

Подальше замовчування правди про події в Магнітогорську російською владою не несе нічого хорошого. Крім того, теракти в Росії цілком можуть бути наслідком збройної агресії Москви в Сирії. А отже, Росія і росіяни продовжують платити криваву ціну за амбіції кремлівського диктатора.

Вячеслав Масний, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-