Екватор для Трампа: Справжня скрута тільки починається

Екватор для Трампа: Справжня скрута тільки починається

Укрінформ
У політично-гумористичних шоу на американському ТБ почали всерйоз ставити запитання: "Диявол чи дурень?"

З поверненням контролю демократів у Палаті представників на початку 2019 року розпочався й найбільш важкий період для президентства Дональда Трампа. Хоча не можна сказати, що попередні два роки для нього були легкими. Тоді теж багато що ускладнювало йому життя: розслідування Мюллера, скасування президентських указів судами, війна з ліберальними ЗМІ, нерозбірливі кадрові перетасовки в команді президента. Але зараз усе це помножилось на опозицію в Конгресі, причому не тільки з боку демократів. Все більше однопартійців Трампа відмовляються підтримувати його ініціативи. І це лише "екватор" чотирирічного терміну в Білому домі.

КОНГРЕС І “РОСІЙСЬКА” ПОЛІТИКА ТРАМПА

Чим далі, тим більше: республіканці в Конгресі вже втратили єдність і навіть утворили цілу групу незгодних із політикою Трампа. Як приклад – останнє голосування в Сенаті щодо пропозиції Мінфіну частково послабити санкції проти Росії. Й хоча сенаторам не вистачило лише трьох голосів, щоб зупинити цю ініціативу, знаковим став сам процес голосування. Як мінімум 11 республіканців (разом із повним складом демократів) виступили проти намірів адміністрації Трампа.

Тут ідеться про американські санкції, під які потрапили три компанії, пов'язані з олігархом Олегом Дерипаскою. Як наполягає міністерство фінансів США, від цього дуже постраждав також "алюмінієвий" бізнес європейських партнерів США.

Фото: Simon Dawson / Bloomberg
Олег Дерипаска / Фото: Simon Dawson / Bloomberg

Почалася ця історія 6 квітня минулого року, коли американський Мінфін запровадив пакет санкцій проти Росії, який експерти назвали "найбільш потужними" за всю історію. Тоді обмеження торкнулися наближеного до Кремля Олега Дерипаски та кількох його компаній, у тому числі "Русал", EN+ та "ЄвроСібЕнерго". Це відчутно вдарило по зовнішній торгівлі РФ алюмінієм. Російський постачальник суттєво скоротив продажі цього металу в Європі, що призвело до різкого стрибку цін.

Про невдоволення та суттєві втрати заявили одразу кілька провідних європейських країн, у тому числі, Австрія, Велика Британія, Ірландія, Італія, Німеччина й Франція. Це створило відчутний тиск на уряд США. Водночас, росіяни підключили (звісно, за великі гроші) потужних лобістів, які умовили адміністрацію Трампа переглянути умови щодо санкцій проти трьох російських компаній.

ЧИ ВІРИТИ РОСІЯНАМ?

У Вашингтоні погодились вивести компанії з-під обмежень, але за умови, що Дерипаска не контролюватиме їхню діяльність і формально не володітиме ними. Для росіян це не склало труднощів – провести все на паперах. Долю акцій Дерипаски розділили інші власники, в тому числі банк ВТБ, який також пов'язують із Кремлем. Формально російська сторона виконала умови адміністрації Трампа, і Мінфін США 18 грудня заявив, що готовий зняти санкції впродовж 30 днів.

Чак Шумер / Фото: The Washington Post
Чак Шумер / Фото: The Washington Post

Натомість втрутилися демократи в американському Конгресі. Демократична меншість у Сенаті ініціювала резолюцію проти ініціативи Мінфіну щодо виведення компаній Дерипаски з-під санкцій. Лідер демократів, сенатор Чак Шумер наголосив, що "зараз – не той момент, щоб відмовитися від джерела впливу на російський уряд".

Пояснюючи свою позицію, демократи заявили, що росіяни не забезпечили достатнього рівня прозорості своїх дій, і тому не можна їм довіряти й цього разу. Крім того, здійснена російською стороною передача акцій Дерипаски банку ВТБ, який також перебуває під санкціями США, залишає контроль над "алюмінієвими" компаніями у кремлівських колах.

Демократи проголосували в середу одностайно, і їх навіть підтримали 11 сенаторів-республіканців, набравши в загальній кількості 57 голосів. Для затвердження резолюції потрібно мати щонайменше 60 мандатів. Але останнє слово залишається за Палатою представників, яка має проголосувати таку саму резолюцію в четвер, 17 січня.

Тим часом, баталії в "російському" питанні між Конгресом і урядом Трампа стали лише частиною більш масштабних підозр та припущень, у чиїх інтересах насправді діє глава Білого дому.

ІНТЕРЕСИ ТРАМПА

Останніми днями одразу два впливових видання розмістили резонансні публікації, які лише посилили ці підозри. Так, минулої п'ятниці газета The New York Times повідомила з посиланням на джерела, що в травні 2017 року, після звільнення з посади глави ФБР Джеймса Комі, було ініційовано два розслідування – контррозвідувальне й кримінальне. Перше мало на меті встановити факт про те, чи були дії Дональда Трампа таємно пов'язані з інтересами Росії, і чи зашкодили вони національній безпеці США. Друге було націлене, щоб з'ясувати, чи було звільнення президентом Джеймса Комі обструкцією правосуддю.

Мабуть, найбільш неочікуваними ці "відвертості" стали для самого Трампа, який до останнього зберігав упевненість, що ніколи не був об'єктом розслідування ФБР. А тут одразу дві справи, та ще пов'язані з Росією…

Трамп, Путін / Фото:
Трамп, Путін / Фото: The Washington Post

Буквально, через два дні після публікації NYT, газета The Washington Post розмістила матеріал, у якому повідомила, що Дональд Трамп докладав особистих зусиль, щоб приховати зміст розмови тет-а-тет із Путіним навіть від наближених осіб в адміністрації. Принаймні в одному випадку він конфіскував записи своєї перекладачки після зустрічі з російським лідером у Гамбурзі. Крім того, він наказав їй замовчувати деталі розмови з іншими американськими чиновниками.

Але це ще не все. Як виявилось, Білий дім не має навіть у секретних файлах докладних записів розмов президентів Трампа й Путіна у п'яти місцях за останні два роки.

Якщо додати до цього заяву Трампа про вивід американських сил із Сирії, чому ледь не аплодував Володимир Путін, а також натяки глави Білого дому про вихід США із НАТО, у багатьох просто не залишилося сумнівів – у чиїх інтересах діє глава Білого дому.

НАСТУП ДЕМОКРАТІВ

Така ситуація, насправді, з кожним днем турбує все більшу частину американців. У політично-гумористичних шоу, популярних на американському ТБ, почали всерйоз ставити запитання: "Диявол чи дурень?" Іншими словами, – навмисно чи несвідомо Трамп підігрує росіянам?

Все це ускладнює безпросвітний "шатдаун", у якому президент сам себе завів у пастку. За останніми даними, зупинка уряду щотижня "з'їдає" близько 0,1 процентного пункту від 20-трильйонного ВВП країни.

Це створило достатньо підстав для претензій з боку опонентів Трампа. І демократи пішли в дуже потужний наступ. Відновлена більшість у Палаті представників лише додала важелів Демократичній партії, яка також отримала головування у всіх комітетах нижньої палати.

Так, одразу в двох комітетах – з питань розвідки та в закордонних справах – хочуть заслухати перекладачку Трампа, в якої він відібрав записи після зустрічі з Путіним. Крім того, демократи на чолі з конгресменом Енгелом ініціюють створення цілого підкомітету, який напряму займався би вивченням зв'язків Трампа й Путіна. Де-факто це означає, що демократи поновили "російське" розслідування проти президента попри те, що офіційно до цього справа ще не дійшла.

Фото: ANSA/EPA
Ненсі Пелосі / Фото: ANSA/EPA

Потужного іміджевого удару нанесла Трампу спікер Палати представників Ненсі Пелосі. Впливова демократка у середу просто відмовила главі Білого дому у виступі перед Конгресом зі щорічним зверненням про стан справ у країні. Мовляв, через "шатдаун" Секретна служба й Міністерство внутрішньої безпеки, які 26 днів сидять без зарплати, просто не зможуть забезпечити належну охорону заходу.

Початок січня, який можна назвати умовною серединою президентства Трампа, видався для нього як мінімум надмірно інтенсивним та безуспішним. З перших днів нового року глава Білого дому відчув масивний наступ демократів і ліберальних ЗМІ, яких він ще до початку своєї каденції записав у вороги. Останні епізоди "російської" історії Трампа дають підстави для нових підозр, а дії його кабінету щодо послаблення санкцій проти Росії лише підтверджують те, хто ж насправді отримує реальну користь від його президентства.

На черзі – нові "сюрпризи" від Мюллера. До того ж, не відомо, яку ціну Трамп заплатить за свою політичну гру в "шатдаун" проти 800 тис. американців, що вже майже місяць сидять без грошей. Все це лише збільшує шанси для невтішних прогнозів для глави Білого дому й вказує на те, що справжня політична скрута для президента Дональда Трампа тільки починається.

Ярослав Довгопол, Вашингтон

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-